1.500 rijbewijzen ingetrokken bij strengere controles op gsm-gebruik aan het stuur

Tussen 1 mei en 30 juni werd er door de lokale politiezones in Halle-Vilvoorde extra streng gecontroleerd op gsm-gebruik aan het stuur. Overtreders moesten meteen hun rijbewijs inleveren en moeten dit najaar ook nog eens voor de politierechter verschijnen.

De laatste jaren is het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden aanzienlijk toegenomen. En dat dit gevaren met zich meebrengt, is dan ook duidelijk. Een op de tien bestuurders geeft aan op deze manier al (bijna) eens een ongeval te hebben gehad. Volgens kennisinstituut Vias houdt acht procent van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur. Dit zou naar schatting leiden tot een vijftigtal doden en zo’n 4.500 gewonden per jaar. 

En dus kregen de politiezones in Halle-Vilvoorde de opdracht om extra streng te controleren op het gebruik van smartphones en andere elektronische toestellen aan het stuur. Bij een overtreding werd het rijbewijs van de bestuurder meteen voor acht dagen ingetrokken.

“Nu de actie afgelopen is, kunnen we melden dat ongeveer 1.500 rijbewijzen werden ingetrokken”, meldt het parket Halle-Vilvoorde. “Dit cijfer ligt erg hoog, zeker gezien de rijbewijzen enkel werden ingetrokken bij mensen die effectief aan het rijden waren. Op het moment van de actie vormden al deze bestuurders een reëel gevaar voor zichzelf en voor andere weggebruikers in het verkeer.”

De personen van wie het rijbewijs werd ingetrokken, zullen zich dit najaar tijdens verschillende themazittingen moeten verantwoorden voor de politierechtbank. Ze riskeren een geldboete van 240 tot 4.000 euro en een intrekking van het rijbewijs van acht dagen tot vijf jaar.

“Op basis van deze resultaten kunnen we dus stellen dat het absoluut noodzakelijk is om bestuurders blijvend te sensibiliseren en om alle weggebruikers aan te zetten tot een algemene gedragsverandering. We willen inzetten op enerzijds bewustmakende acties en anderzijds op een repressieve aanpak. We zijn ervan overtuigd dat deze combinatie zal kunnen bijdragen aan meer verkeersveiligheid en zullen dit soort acties in de toekomst dan ook herhalen”, waarschuwt het parket.

Topartikels bij Goeiedag.be