Bart is dé Gouden Ridder van de Weg 2022

Bart De Smedt uit Affligem is verkozen tot Dé Gouden Ridder van de Weg 2022. Verzekeringsexpert TVM Belgium bekroont ieder jaar vrachtwagenchauffeurs die al meer dan tien jaar ongevalvrij rijden.

TVM Belgium, de verzekeringsexpert voor transport en logistiek, bekroont dit jaar maar liefst 386 vrachtwagenchauffeurs tot Ridder van de Weg: 14 gouden, 93 zilveren en 279 bronzen ridders. Zij rijden respectievelijk tien, vijf of drie jaar ongevalvrij. Vorig jaar werden er 259 ridders gehuldigd.

Bart De Smedt (50), geboren in Aalst maar nu woonachtig in Affligem, kroonde zich tot Dé Gouden Ridder. In een spannende finale namen vijf Gouden Ridders het tegen elkaar op in een behendigheids – en theoretische test en Bart behaalde daarin de hoogste score. “Dat elk van deze vijf chauffeurs een dikke pluim verdient voor uitzonderlijke rijkwaliteiten spreekt voor zich. Tien jaar zonder schuldschade rijden is dan ook een prachtprestatie”, zegt Frank Van Nueten, algemeen directeur van TVM Belgium.

Bart werkt al 29 jaar voor Nedcargo Logistics, waarvan 22 jaar als vrachtwagenchauffeur. “Ik doe mijn werk zeer gepassioneerd en ga er elke dag volledig voor. Wie graag gaat werken, krijgt automatisch een duwtje in de rug om goede prestaties neer te zetten. Uiteindelijk start je elke dag opnieuw met de intentie om schadevrij te rijden maar de omstandigheden op de baan, de alsmaar toenemende drukte, maken het er niet gemakkelijker op. Ik ben ontzettend fier en ook wel geëmotioneerd dat ik vandaag wordt bekroond voor datgene wat ik zo super graag doe: veilig met de vrachtwagen rijden.”

Schadevrij rijden vraagt wel de nodige inspanningen, van iedereen. “Bij Nedcargo Logistics rijden we bijvoorbeeld aan 85 km/u in plaats van 90. Uiteindelijk is er praktisch geen tijdwinst door 5 km/u sneller te rijden, maar je zit wel veel relaxter achter het stuur. Je bent ook meer geconcentreerd om te anticiperen op buitengewone verkeerssituaties. Daarnaast rijden we ook zuiniger, wat voor mijn werkgever eveneens een mooie win is.”

Topartikels editie Ninove-Dender