Twee dagen nationale actie en controles. Reeds meer dan 250 rijbewijzen ingetrokken tijdens strengere controles op gsm achter het stuur.

Vanaf 1 mei tot en met 30 juni 2022 krijgen alle politiezones van het arrondissement Halle-Vilvoorde de toelating van de procureur des Konings, om het rijbewijs onmiddellijk in te trekken voor een duur van 8 dagen, wanneer een bestuurder wordt betrapt op het gebruiken van een mobiele telefoon of ander elektronisch scherm achter het stuur.

Vandaag en morgen houdt de politie een eerste nationale actie tegen afleiding achter het stuur. Daarvoor werken de federale wegpolitie en 110 lokale politiezones samen. De statistieken liegen er niet om: tot wel 25 procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door afleiding achter het stuur.

De laatste jaren is het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden aanzienlijk toegenomen.  Uit een Europese enquête is gebleken dat 1 op 4 Belgische bestuurders berichten leest of verstuurt tijdens het rijden en dat 1 op 6 nog steeds niet handenvrij belt achter het stuur.  1 op 10 bestuurders geeft aan op deze manier al (bijna) eens een ongeval te hebben gehad.  Volgens Vias institute houdt 8 % van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur.  Dit zou naar schatting leiden tot een vijftigtal doden en zo’n 4.500 gewonden per jaar. 

De bestuurders van wie de rijbewijzen onmiddellijk worden ingetrokken, zullen zich in de maand september moeten verantwoorden voor de politierechtbanken van Vilvoorde en Halle.  Zij riskeren een geldboete van 240 tot 4.000 EUR en een intrekking van het rijbewijs van 8 dagen tot 5 jaar.

Het Parket Halle-Vilvoorde hoopt op deze manier de weggebruikers meer bewust te maken van de mogelijke gevolgen van hun verkeersonveilig gedrag.

Topartikels bij Goeiedag.be