Bier Martin-Ale officieel voorgesteld

“Daar is em, daar is em,” zou tv-commentator Rik De Saedeleer geroepen hebben en inderdaad de Martin-Ale, het nieuwe Merchtemse bier is er! Het werd op zaterdag 30 april officieel voorgesteld met proefmomenten in De Bierbron en De Bierschuur. En het leek wel of de roemruchte Ginder-Ale terug langs de grote poort binnenmarcheerde. En inderdaad, Martin-Ale lijkt er niet alleen op maar ook de smaak komt dicht in de buurt. Vraag dat maar eens aan Pieter Vercauteren, notoir Ginder-Ale kenner.

Het bierproject van het trio Johan De Clerck-Nico Vermeir-David De Valck beleefde al een voorpremière op de KWB-bieravond maar nu ligt het edele vocht ook in de Merchtemse bierhandels en is het ook in de meest drankgelegenheden daar verkrijgbaar. Van het amberkleurige bier werd 2000 liter gebrouwen, volgens het recept van de ontwikkelaars, in de brouwerij De Graal in Brakel. Ginder-Ale-fanaten gaan daar meteen op inpikken en zeggen dat misschien wel dezelfde hopsoorten zijn gebruikt maar geen Merchtems water! Maar niet vergeten dat de laatste jaren dat Ginder Ale werd gebrouwen evenmin water uit de feestgemeente werd gebruikt.

Johan De Clerck

“Wij geloven in ons project,” aldus Johan De Clerck. “De verhalen van vroeger over Ginder-Ale wakkerden het brouwersvuur bij ons aan. Bij Inbev moesten we het recept niet gaan halen en na twee jaar experimenteren kwamen we tot deze dorstlesser met een laag alcoholgehalte – hetzelfde als bij pilsbier – maar toch met een volle smaak. Het is een volgranenbier van hoge gisting met hergisting op de fles, eentje met een lichte bitterheid maar om vlot te drinken.”

“We hebben onze eigen glazen en het bier zelf is 18 maanden houdbaar. De prijs zal iets duurder zijn dan pils. We gebruiken meer grondstoffen en door dat we klein starten heeft dat een impact op de verkoopprijs. Uiteindelijk zal de consument bepalen of onze investering opweegt tegen de verkoop.” Duimen dus dat Martin-Ale aanslaat en het drinken uiteraard! (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be