Overlegcomité keurt coronabarometer goed, code rood vanaf 28 januari

Het Overlegcomité heeft de coronabarometer goedgekeurd. De maatregelen op basis van de barometer gaan in op vrijdag 28 januari onder code rood. Ook wordt het Covid Safe Ticket vanaf 1 maart aangevuld met het boostervaccin.

Het Overlegcomité stelt vast dat het aantal besmettingen sterk blijft stijgen. Het reproductiegetal voor besmettingen en hospitalisaties blijft hoger dan 1, wat wijst op een versterkte verspreiding van het virus. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe, al is er wel een daling van de opnames op intensieve zorgen. Dit beeld past bij de omikronvariant die minder leidt tot ernstige ziekte, maar wel veel besmettelijker is.

Coronabarometer

Doelstelling

De coronabarometer is een instrument voor proactieve beleidsvoorbereiding en communicatie en moet aan de betrokken sectoren meer voorspelbaarheid geven, de beslissingen van het Overlegcomité structureren en meer transparant maken.

Code geel, oranje en rood

De coronabarometer kent drie fases die de druk op de zorg weerspiegelen:

  • Code geel: de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen is onder controle. Nieuwe hospitalisaties/dag: minder dan 65, bezetting intensieve zorg: minder dan 300 bedden. De trend van de cijfers dient telkens mee in overweging te worden genomen om eventueel sneller in de ene of de andere richting van fase te wijzigen.
  • Code oranje: toenemende druk op het zorgsysteem, er moet ingegrepen worden om de trend opnieuw te keren. Nieuwe hospitalisaties/dag: 65-149, bezetting intensieve zorg: 300-500 bedden. De trend van de cijfers dient telkens mee in overweging te worden genomen om eventueel sneller in de ene of de andere richting van fase te wijzigen.
  • Code rood: hoog risico op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem. Nieuwe hospitalisaties/dag: meer dan 150, bezetting intensieve zorg: meer dan 500 bedden. De trend van de cijfers dient telkens mee in overweging te worden genomen om eventueel sneller in de ene of de andere richting van fase te wijzigen.

Het Overlegcomité zal bij het bepalen van de code, naast de druk op de zorg, ook rekening houden met een globale evaluatie van de epidemiologische situatie en specifiek aandacht hebben voor de geestelijke gezondheid.

Betrokken sectoren

De barometer concentreert zich op publieksevenementen, horeca en vrijetijdsactiviteiten. Voor het bepalen van maatregelen wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen activiteiten die binnen/buiten plaatsvinden en die niet-dynamisch/dynamisch zijn. Andere sectoren kunnen naderhand worden toegevoegd. Onderwijs en sociale contacten zullen niet opgenomen worden.

Code rood vanaf 28 januari

Op basis van onder meer de versnelde stijgende lijn van het aantal ziekenhuisopnames, de hoge positiviteitsratio en de sterke circulatie van omikron met een stijgend aantal afwezigheden in scholen, bedrijven, zorgsectoren en openbare diensten beslist het Overlegcomité om vanaf 28 januari in code rood te starten met de volgende maatregelen:

Publieksevenementen

Publieksevenementen zoals theatervoorstellingen en voetbalwedstrijden zullen binnen en buiten toegelaten zijn, met uitzondering van dynamische evenementen binnen zoals dansfeesten.

Er geldt een mondmaskerplicht binnen en buiten, CST is verplicht vanaf 50 deelnemers binnen en 100 buiten.

Eeen capaciteit tot 200 personen is steeds toegelaten. Grotere zalen mogen verder aanvullen tot een bezettingsgraad van 70% of tot 100% indien ze de luchtkwaliteit onder de 900 ppm houden.

Huwelijken en begrafenissen zijn net als nu toegelaten.

Horeca

Het sluitingsuur in de horeca wordt naar middernacht gebracht. Het mondmasker blijft gelden voor klanten en personeel, CST is verplicht, net als de capaciteit van 6 personen per tafel en een verbod op rechtstaand consumeren. Het nachtleven en discotheken (binnen/dynamisch) blijven gesloten.

Georganiseerde activiteiten in groep

Ook georganiseerde activiteiten in groep zoals bijvoorbeeld jeugdactiviteiten, verenigingsleven en niet-professionele sportbeoefening zijn toegelaten. Binnen tot 80 personen, buiten tot 200 personen. Overnachtingen op kampen zijn toegestaan.

Reeks binnenactiviteiten openen

Met uitzondering van discotheken en dancings mogen volgende binnenruimten opnieuw openen voor het publiek: pretparken, binnenspeeltuinen, dierenparken en -tuinen, subtropische zwembaden en recreatieve onderdelen van zwembaden, trampolineparken, bowling- en dartszalen, snooker- en biljartzalen, inrichtingen voor paintball- en lasergames, escape rooms, casino’s, speelautomatenhallen en de wedkantoren.

Telewerk, winkelen en mondmaskerplicht

De huidige regels met betrekking tot telewerk (vier dagen per week), veilig winkelen en de mondmaskerplicht blijven van kracht.

Geldigheid vaccinatiecertificaat vanaf 1 maart

Een herhalingsdosis (booster) is een belangrijke bescherming tegen het virus. Daarom beslist het Overlegcomité om vanaf 1 maart de geldigheid van het vaccinatiecertificaat in het Covid Safe Ticket terug te brengen van 270 dagen naar 150 dagen. De geldigheidsduur van de herhalingsdosis is niet beperkt in de tijd.

Dat betekent dat wie zich vóór 1 oktober liet vaccineren met één dosis (enkel Janssen) of twee dosissen (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford) voor 1 maart een boostershot moet gehad hebben. Anders vervalt de geldigheid van het vaccinatiecertificaat.

Ook de geldigheidsduur van het herstelcertificaat wordt op 150 dagen gebracht.

Deze wijzigingen gelden enkel voor +18-jarigen.

Verlenging epidemische noodsituatie (pandemiewet)

Uit de risicoanalyse van de RAG en het advies van het COVID-19 Commissariaat blijkt dat de cumulatieve criteria die de wet voorziet op dit moment nog steeds voldaan zijn en dat een federale aanpak vereist blijft.

Het Overlegcomité neemt akte van de verlenging van de epidemische noodsituatie met 3 maanden, tot en met 28 april 2022. Deze noodsituatie zal op geregelde tijdstippen geëvalueerd worden.

Verhoging vaccinatiegraad

Het Overlegcomité heeft ook akte genomen van de nota van het COVID-19-Commissariaat met betrekking tot het verhogen van de vaccinatiegraad, alsook van de daarbij gevraagde adviezen.

Het Overlegcomité nodigt de regeringen uit om dit dossier over te maken aan hun Parlement om hier op korte termijn een parlementair debat over te voeren. Ook worden de Parlementen uitgenodigd de epidemiologische waarde van het Covid Safe Ticket en zijn inzet in het kader van het beheer van de pandemie te evalueren.

Topartikels bij Goeiedag.be
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!