Update Coronacijfers: Omikron variant zet opmars verder.

De omikronvariant blijft terrein winnen in ons land. Op woensdag 29 december, de dag met de meest recente cijfers, werd 72 procent van de coronabesmettingen veroorzaakt door omikron. Begin deze week was dat nog 60 procent.

“Sinds zondag 26 december liggen de dagcijfers 50 tot 75 procent hoger dan die van de week ervoor.

De verwachte stijging van de coronacijfers in ons land staat voor de deur: de gemiddelden dalen nog maar lichtjes en in de dagelijkse besmettingscijfers is de stijging al al zichtbaar.

De gemiddelde coronacijfers dalen nog amper. In de komende dagen wordt opnieuw een stijging van het aantal besmettingen verwacht. Het gemiddelde aantal besmettingen per dag staat nu op 7.039 en elke dag worden er gemiddeld 135 covidpatiënten opgenomen in onze ziekenhuizen. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van Sciensano. 

Tussen 21 en 27 december werden elke dag gemiddeld 7.039 nieuwe besmettingen bevestigd in ons land. Dat is nog altijd een daling: -6 procent tegenover de week voordien (14 – 20 december). Daarmee blijft het aantal bevestigde besmettingen nog altijd afnemen, al lijkt het erop dat de daling geleidelijk aan trager verloopt. Een week geleden zagen we nog gemiddelde dalingen van -35, -36 procent. En we blijven erop wijzen: het besmettelijke omikron is de dominante variant sinds begin deze week.

Diezelfde dalende trend zien we ook nog altijd bij het aantal uitgevoerde coronatests. Tussen 21 en 27 december zijn gemiddeld 64.898 coronatests per dag uitgevoerd, 10 procent minder in vergelijking met de week voordien (14 – 20 december). De positiviteitsratio in die periode bedroeg 11,8 procent, nog maar een heel licht daling met 0,4 procent. Dat wil zeggen dat er van elke 100 tests net geen 12 positief waren.

Het aantal ziekenhuisopnames blijft nog afnemen. Tussen 24 en 30 december zijn per dag gemiddeld 135 patiënten met het coronavirus opgenomen. Dat is een daling met 15 procent ten opzichte van de week ervoor (17 – 23 december). Gisteren meldden de Belgische ziekenhuizen een bezetting van 1.812 coronapatiënten (-18 procent in vergelijking met een week geleden). 536 patiënten liggen op intensieve zorg (-19 procent). 318 patiënten liggen aan de beademing (-17 procent).

De daling bij het aantal overlijdens zet ook door. Tussen 20 en 26 december overleden dagelijks gemiddeld 30 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 16 procent minder dan in de week ervoor. In totaal zijn er in België al 28.308 corona-overlijdens te betreuren.  

Topartikels bij Goeiedag.be