Sofie(ke) Mot overleden

Wij vernemen het overlijden van Sofie Van der Elst, in Merchtem beter gekend als Sofie Mot of nog als Sofieke. Sofie komt uit een geslacht van foorreizigers. Haar vader was foorreiziger Gielen (Egidius) Mot (Van der Elst). Haar moeder Hélène Kempen was de dochter van een goochelaar.

Haar grootmoeder Sofie Mot (Roelands) is de vroedvrouw naar wie het pleintje op de hoek van de Stationsstraat en de Leopold III straat werd genoemd. Ze woonde er in een lemen huisje dat later plaats moest maken voor een hangaar met appartementen waar Sofie en haar echtgenoot Gilbert Dagraed hun kermismateriaal stalden. Met hun kindermolen en schietkraam waren zij vaste gasten op Merchtem kermis. Je vond hen steevast in de hoek van de Markt waar vandaag broodjeszaak Bred is gevestigd.

Het gezin kreeg drie kinderen (Guido, Pascale en Sara) die alle drie in de voetstappen van hun ouders traden en foorreiziger werden. Het gezin Dagraed-Van der Elst verhuisde naar West-Vlaanderen, de provincie van echtgenoot Gilbert Dagraed. Van schietkraam en kindermolen schakelden zij over naar botsauto’s en later naar lunaparken. Guido en Sara trekken nog steeds met lunaparken van kermis naar kermis. Pascale houdt het bij een smoutebollenkraam.

Kleinzoon Sonny is een begenadigd (en internationaal gekende) kickboxer die trainde bij Celtix in Opwijk en nog een tijdje in Peizegem heeft gewoond. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk