Politie controleert extra op alcohol en zwaar vervoer in oktober

In oktober controleren de lokale en federale politiediensten in de provincie Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed. Daarnaast gaat er bijzondere aandacht naar chauffeurs van zware voertuigen en autocars en autobussen die leerlingen vervoeren. Deze acties moeten leiden tot minder verkeersslachtoffers. Want alcohol speelt in Vlaams-Brabant een rol bij één op de tien verkeersongevallen met lichamelijk letsel.

Voor 2020 werden in Vlaams-Brabant 262 ongevallen met lichamelijk letsel geregistreerd waarbij de chauffeur reed onder invloed van alcohol. Het totaal aantal verkeersongevallen met een lichamelijk letsel in Vlaams-Brabant in 2020 bedraagt 2.512. Dit is bij één op de tien gevallen.

In oktober zullen de politiediensten ook de chauffeurs van zware voertuigen en autocars en autobussen die leerlingen vervoeren aan een controle onderwerpen.

Het aantal letselongevallen per afgelegde afstand is beduidend lager voor letselongevallen met vrachtwagens dan voor alle letselongevallen. Verkeersongevallen waarin zware voertuigen, zoals vrachtwagens of autocars en autobussen betrokken zijn, zijn echter veel ernstiger dan andere ongevallen. Voor professionele chauffeurs geldt bovendien een alcohollimiet van 0,2 promille, die strikter is dan de 0,5 promille voor de overige chauffeurs. 

“Menselijk falen is een belangrijke oorzaak van ongevallen met vrachtwagens. Onoplettendheid, gebruik van gsm of tablet, vermoeidheid en het gedrag van andere weggebruikers spelen een grote rol in ongevallen met vrachtwagens,” zegt provinciegouverneur Jan Spooren. “Maar we kunnen het niet genoeg herhalen, we moeten blijven inzetten op verkeersveiligheid.”

In 2020 stelden de politiediensten in Vlaams-Brabant 1.581 verkeersinbreuken vast bij zwaar vervoer, in 2019 zijn 1.838 verkeersinbreuken vastgesteld. Dit betreft overtredingen op het vlak van goederenvervoer, het vervoer van personen en van de regelgeving over de tachograaf.

Topartikels bij Goeiedag.be
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!