Nieuwe Onthaalpoort Abdij & Hop met permanente expo aan abdij

Al tien jaar lang zet de jaarlijkse Hopdag in de omgeving van de abdij van Affligem het hoperfgoed van de regio in de verf. De regio van Affligem, Asse en Aalst was ooit jarenlang de grootste hopregio van het land maar aan het eind van de vorige eeuw stuikte deze economische activiteit in mekaar. Vandaag zijn er onder impuls van het Hop AAA+ project echter nieuwe initiatieven ontstaan om de hopcultuur in deze regio niet verloren te laten gaan. “Een viertal jaar geleden hebben we het plan opgevat om hop terug op de kaart te zetten”, zegt Joris Vanderveken, hopcoördinator van het Regionaal Landschap Schelde-Durme.

Een van de luiken in het project is om opnieuw meer hopvelden te creëren en een nieuwe generatie hopboeren aan te spreken. En dat lukt aardig, met nu al tien hectare hoge hopranken die aangelegd werden. Een tweede luik was de nieuwe onthaalpoort aan de abdij van Affligem. “Aan de nieuwe onthaalpoort aan de abdij zullen we mensen kunnen ontvangen om te vertellen over het abdijleven, de hopgeschiedenis, hopteelt en de hophandel. We stellen hier het hoperfgoed tentoon aan de hand van voorwerpen en foto’s die afkomstig zijn van echte hopboeren, zonder hun medewerking was dit niet mogelijk. De permanente hopexpo ‘tussen Hel & Ho(o)p’ vertelt het verhaal en de geschiedenis van de hopteelt, asten, hopduvel en zoveel meer.”

De bezoekers van de Hopdag kregen zaterdag de eer om als eerste de nieuwe onthaalpoort te ontdekken. Na de Hopdag zullen de expo en het aanpalende abdijmuseum elke zondagnamiddag geopend zijn. Ervaren gidsen van de Gidsen Affligem zullen de bezoekers wegwijs maken en ook voor kinderen werden heel wat leuke dingen in het museum uitgewerkt. Toerisme Vlaams-Brabant is dan weer bezig om fietstochten uit te werken tussen de verschillende hoplocaties in de regio.

Topartikels bij Goeiedag.be