Al twee diefstallen van lammetjes gemeld

Uit een weide in Opwijk en Asse werden deze week in totaal vijf lammetjes gestolen. Politiezone AMOW roept schapeneigenaars dan ook op om waakzaam te zijn na ook een eerdere diefstal in Ninove.

Afgelopen dinsdag werd er bij politiezone AMOW twee keer een aangifte gedaan van een diefstal van lammetjes. “Het is een klacht tegen onbekenden, want voorlopig is er geen spoor naar de daders. In een weide langs Broevink in Opwijk werden drie lammetjes gestolen en uit een weide langs de Hoogpoort in Asse werden nog eens twee lammetjes gestolen in dezelfde nacht”, meldt Fred Scrayen van politiezone AMOW. 

Of er meerdere schapen op de weide stonden, is niet duidelijk. Maar de politiezone roept ondertussen wel op om aandachtig te zijn voor soortgelijke diefstallen. Eerder deze maand hebben schapendieven in Denderwindeke in Ninove ook al geprobeerd om drie lammetjes te stelen.

Guy Lemaire (62) uit Mollem heeft momenteel heel wat lammetjes rondlopen en was in het verleden ook al slachtoffer van schapendieven. In het voorjaar van 2017 gingen onbekenden er al eens aan de haal met vijf lammeren en een ooi. “Ik merkte ’s ochtends aan de stressreactie van de schapen dat er iets aan de hand was. In de weide vond ik toen nog een ram die stevig vastgebonden was aan de poten om later op te halen. Duidelijk het werk van professionelen. Het gebeurt in het voorjaar wel vaker dat er lammeren gestolen worden. In Nederland worden soms hele kuddes gestolen”, zegt de schapenkweker, die ook eigenaar is van het landbouwbedrijf in Mollem.

Na de waarschuwing van de politiezone regende het op sociale media reacties dat de diefstal wel iets met de ramadan te maken zal hebben die net begonnen is, maar daar is volgens Guy Lemaire niets van aan. “Mensen verwarren de ramadan gemakkelijk met het offerfeest dat moslims later op het jaar vieren. Dan wordt er soms nog een eenjarige ram geslacht maar die gaan ze al zeker niet stelen om te offeren.” 

“Deze dieven gaan professioneel te werk en met de lammetjes willen ze dan verder kweken. Maar een lam van twee maanden oud kan je nog niet wegnemen bij de moeder, dan wordt de groei gebroken. Nu er dieven op pad zijn, ga ik zelf wel beter opletten, al hou ik mijn schapen sinds de diefstal enkele jaren geleden wel dichter bij de boerderij.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk