Vlaamse Rand steeds internationaler, minder Vlaams en duurder

De gemeentes van de Vlaamse Rand zijn veel minder ‘Vlaams’ dan andere gemeenten in Vlaanderen. De BRIO-onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel heeft aangetoond dat de aanwezigheid van Brussel zorgt voor meer migratie en verhuisbewegingen, waardoor de Vlaamse Rand internationaler en duurder wordt.

Steeds meer mensen verlaten Brussel Brussel en vestigen zich in onze regio. Dat blijkt uit onderzoek aan de VUB. In 2010 waren er iets meer dan 14.500 verhuisbewegingen, in 2019 waren er dat bijna 17.400. Daarentegen verhuizen 9.000 Vlamingen jaarlijks richting de hoofdstad.

In vergelijking met een gemiddelde Vlaamse gemeente wonen er in de Rand veel meer mensen van niet-Belgische afkomst. Het aantal leerlingen uit het Nederlandstalig basis- en secundair onderwijs dat thuis geen Nederlands spreekt, ligt er duidelijk hoger dan het Vlaamse gemiddelde. 

Opvallens is ook dat de Vlaamse Rand duurder is, maar dat er ook een jonger publiek woont.

In de Noordrand is de meeste immigratie te vinden in Wemmel en Zaventem, voornamelijk vanuit Brussel. De meeste Belgen vind je in gemeentes Asse, Meise, Merchtem en Grimbergen, en daar is de bevolking gemiddeld wat ouder tegenover de andere randgemeentes.

Onderzoeksgroep BRIO adviseert tot slot om een beleid te ontwikkelen dat toegespitst is op de acute problemen waarmee de gemeenschappen geconfronteerd worden.

Topartikels bij Goeiedag.be