Update: Alle amateurcompetities definitief stopgezet. 10% van de clubs kampt met financi√ęle problemen

Vandaag om 14 uur vergaderen leden van de bond, de amateurvleugels en de politiek. De grote vraag die op tafel ligt is hoe het verder moet met de competitie. De kans is zeer groot dat crisiscel van de KBVB vandaag beslist over de definitieve stopzetting van het amateurvoetbal voor dit seizoen.

De beslissing werd al een aantal keer uitgesteld. Maar na het Overlegcomité van afgelopen vrijdag is het zeker dat er voor 1 maart geen versoepelingen zullen komen.

De trainingen en vriendschappelijke wedstrijden van de U13 kunnen tot nader order nog wel doorgaan. Volgens de virologen zijn er weinig besmettingen in buitenlucht. Al ligt ook dit vandaag opnieuw op tafel. De voetbalbond blijft achter het voetbal van de U13 staan. Vandaag valt de definitieve beslissing.

UPDATE: De crisiscel van de KBVB heeft unaniem beslist om een streep te trekken door alle amateurcompetities van het voetbal dit seizoen. Enkel 1e en 2e klasse, de beker bij de mannen en de hoogste klasse bij de vrouwen mogen nog gespeeld worden. Ook jeugdvoetbal tot de U13 blijft mogelijk.

Door de slechte coronacijfers was het niet meer realistisch om de competities, die al sinds midden oktober stillagen, opnieuw op te starten.

Concreet betekent dit dat 1A en 1B (de twee profcompetities bij de mannen), de Croky Cup (de beker bij de mannen) en de Women’s Super League nog uitgespeeld zullen worden.

Alle andere competities worden als blanco beschouwd. Dit betekent: alle rangschikkingen worden geannuleerd en er zijn geen kampioenen, stijgers of dalers. Ook de beker bij de vrouwen en in het Futsal komen te vervallen.

Enige uitzondering hierop is het jeugdvoetbal voor jongeren tot en met 13 jaar.

Volgens de krant Het Nieuwsblad zijn de financi√ęle gevolgen voor de clubs enorm. Door de stopzetting denkt 8 procent dat de stopzetting het einde is voor de club. Dat blijkt uit een enqu√™te van de krant “Het Nieuwsblad” die 504 Vlaamse clubs invulden. Al voor corona ging het met veel clubs financieel niet goed. De clubs zagen door het virus hun inkomsten meer dan halveren ten opzichte van een normaal seizoen. Ze haalden gemiddeld 55 procent minder geld binnen. Dat komt door de sluiting van de kantines en de sterk gedaalde sponsorinkomsten. En dit terwijl veel clubs wel nog altijd vaste kosten moeten betalen: denk aan huur van gebouwen, onderhoud van de velden en spelerscontracten. (bron Het Nieuwsblad)

Topartikels bij Goeiedag.be