De nieuwe huisvuilzakken komen eraan

Intadura, de intercommunale voor de ophaling en verwerking van huisvuil, heeft nieuwe zakken klaar voor GFT, PMD en restafval. Die nieuwe zakken worden ingevoerd vanaf 1 januari 2021. De afhaalzakken voor GFT en restafval zijn te verkrijgen in drie formaten: 15, 30 en 60 liter.

De prijs ervan verschilt tussen GFT en restafval. De zakken voor GFT kosten respectievelijk 15 cent, 50 cent en 1 euro. Voor de restafvalzakken is de prijs 50 cent, 1 en 2 euro. In alle deelnemende gemeenten worden dus uniforme afvalzakken ingevoerd worden: zwarte voor het restafval, groene voor het GFT. De zakken zullen niet langer de naam van de gemeente dragen zodat ze overal in de afvalzone van Intradura kunnen gekocht en gebruikt worden.

Er zijn echter uitzonderingen. Opwijk, Asse, Ternat, Roosdaal, Lennik, Gooik, Pepingen en Herne voeren de drie uniforme Intradura zakken in. Merchtem en Dilbeek enkel de zakken voor restafval en PMD en Grimbergen en Bever enkel dezelfde zaak voor PMD.

Ook een aantal gemeenten buiten de Goeiedag regio (Kapelle-op-den-Bos, Wemmel, Dorgenbos, Sint-Pieters-Leeuw, Linkebeek, Beersel en Halle) voeren de uniforme zakken voor de drie afvalfracties in. De ‘oude’ zakken kunnen nog tot eind juni van volgend jaar buitengezet worden. Daarna is het onherroepelijk gedaan.

Topartikels bij Goeiedag.be