De burcht van duizend maagden

De titel van dit artikel is meteen ook de titel van het eerste boek van Myriam Zelderloo (65) uit Asse. Vier jaar heeft ze gewerkt aan haar debuut waarin twee verhalen van twee vrouwen worden verteld.

De eerste is Jehanne de France, de dochter van de Franse koning Louis XI.  Zij was een sterke vrouw die aan het begin van de 16de eeuw een nonnenorde stichtte die ook in Vlaanderen actief was in het onderwijs voor meisjes.

De tweede is Malvien, een meisje van elf dat in de jaren zestig van vorige eeuw naar het internaat van Heverlee vertrekt, net zoals haar moeder dertig jaar eerder.  Malvien is de dochter van een hoppeboer. Het internaats- en boerenleven uit die tijd is definitief voorbij maar komt opnieuw tot leven in dit boek.

 “Het is zalig om de tijd terug te halen als je schrijft,” zegt Myriam Zelderloo. Als meisje van elf ging ze zelf naar het internaat van het Heilig-Hartinstituut van Heverlee. Myriam kijkt met warme gevoelens terug op deze periode waarin ze zelf gevormd werd tot een zelfstandige en sterke vrouw: “De zusters legden de kiem voor mijn passie voor geschiedenis en taal, wakkerden mijn liefde voor muziek aan, reikten mij alles aan wat ik nodig had om zelf kritisch te denken en zelfstandig te worden”.

“De burcht van duizend maagden” van Myriam Zelderloo is uitgegeven bij www.bravenewbooks.nl Het kan besteld worden bij Standaard Boekhandel, Bol.com of via deze link: www.bravenewbooks.nl/site/index.php?r=userwebsite/index&id=myriamzelderloo

Topartikels bij Goeiedag.be