1970 HALVE EEUW JONG – Classic Rock op z’n best

We beseffen het wellicht onvoldoende, maar het jaar 1970 is een halve eeuw jong en – met afstand – een van de boeiendste classic rock-jaren ooit. Niet dat er geen ander nieuws te rapen viel. Net voor de lancering van Apollo 13 explodeert de zuurstoftank, de Verenigde Staten vallen Cambodja binnen om de Vietcong te verdrijven, Dolle Mina’s dringen een congres voor gynaecologen binnen om actie te voeren voor vrije abortus, New York beleeft zijn eerste marathon, Salvador Allende wordt de nieuwe president van Chili, studenten betogen tegen het kolonelsbewind in Griekenland, Eddy Merckx wint zowel de Ronde van Frankrijk als die van Italië, Duitsland kampt met een nieuw soort terrorisme: de Rote Armee Fraktion…

Maar echte rockfanaten krijgen zowaar een delirium als ze aan 1970 denken. Elke maand bracht nieuwe bands: Aerosmith, America, Derek and the Dominos, The Doobie Brothers, Electric Light Orchestra, Emerson, Lake & Palmer, Queen… Weinig andere festivals konden uitpakken met een onwaarschijnlijke affiche én 600.000 toeschouwers als het Isle of Wight Festival met onder meer Leonard Cohen, The Doors, Jimi Hendrix, Joan Baez, Jethro Tull, The Moody Blues, The Who! Ik kocht toen als 19-jarige mijn eerste vinylschijf: ‘Pendulum’ (Have You Ever Seen The Rain) van Creedance Clearwater Revival.

Pink Floyd

Maar er zouden dat jaar nog zoveel mega-klassiekers volgen: ‘Déjà Vu (Crosby, Stills, Nash & Young), Led Zeppelin III, ‘In-a-gadda-da-vida’ (Iron Butterfly), ‘After The Gold Rush’ (Neil Young), ‘Abraxas’ (Santana), John Lennon, ‘American Beauty’ (Grateful Dead), ‘Live at Leeds’ (The Who), ‘Moondance’ (Van Morrisson), ‘Atom Heart Mother’ (Pink Floyd), ‘Band of Gypsys’ (Jimi Hendrix), ‘American Woman’ (Guess Who), ‘Fire and Water’ (Free), Eric Clapton en Bob Dylan, ‘Morrison Hotel’ (The Doors), ‘Loaded’ (Velvet Underground), ‘Paranoid’ (Black Sabbath), ‘The Man Who Sold The World’ (David Bowie), ‘Let it Be’ (The Beatles)…  En dat allemaal in amper twaalf maanden!

Fatale overdosis

Maar er viel ook heel wat shit te noteren in 1970. The Beatles splitten, Jimi Hendrix sterft onverwacht, The Doors houden het met de onvoorspelbare Jim Morrison voor bekeken, het supertalent Janis Joplin bezwijkt aan een overdosis. Wie het superjaar 1970 nog eens wil terug horen: een knap staaltje van voornoemde platen zijn te bestellen of te beluisteren bij onder meer de Standaard Boekhandel en in de lokale bibliotheken in Ninove en Denderleeuw. Pure nostalgie!

Topartikels bij Goeiedag.be