Blauwalgen vastgesteld: captatie- en recreatieverbod voor Zeekanaal en insteekdok

De burgemeesters van Grimbergen en Vilvoorde hebben een captatie- en recreatieverbod ingesteld voor het Zeekanaal Brussel-Schelde (stroomopwaarts vanaf de sluis in Zemst) en het insteekdok. Op beide locaties werd blauwalgengroei vastgesteld, zo werd hen door de Vlaamse Waterweg nv meegedeeld.

Blauwalgen komen vooral voor bij warm weer en in stilstaande wateren. Bij het sterven van de blauwalgen, die hoewel ze feller van kleur zijn op gewone algen lijken, komen er giftige stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Om veiligheidsredenen is het noodzakelijk om een verbod in te stellen op het capteren van water voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee en op elke vorm van zachte recreatie (zoals kajakken en kanovaren, wakeboarden, vissen en dergelijke meer).

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise