De markten zijn er weer

Maandag werd het weer mogelijk om naar de markt te gaan om inkopen te doen. Maar het was niet zoals weleer: een gezellige drukte waar mensen mekaar wat verdringen om een bos prei of een set nieuwe kousen te kopen.

Wij gingen een kijkje nemen in Merchtem. Ales was zorgvuldig gepland. Er was een heel parcours uitgestippeld met nadarafsluitingen en wit-rode linten (toevallig ook de kleuren van Merchtem). Het aantal marktkramers werd beperkt (met een beurtrol) en de kramen stonden verder uit mekaar. Ook het aantal in- en uitgangen werd beperkt. Dat zorgde voor wat verwarring bij hen die niet op de hoogte waren. Aan de in- en uitgangen stond politie en gemeentepersoneel.

Al bij al verliep de marktdag erg rustig. Er waren wel wat klagers, die vonden het niet kunnen dat elke marktbezoeker het hele parcours van de markt moest afleggen. Er zou bij de evaluatie aan gedacht worden om een paar ‘doorsteken’ te voorzien voor volgende keer.

Mondkapjes

De marktkramers hadden zelf ook de nodige veiligheidsmaatregelen genomen: mondkapjes, handschoenen, ontsmettende gel en honderden bordjes om de klanten aan te sporen om afstand te houden. Bij de marktbezoekers zelf viel op dat het mondkapje niet erg populair was. Hoogstens 20 tot 30% van de bezoekers droeg een mondkapje. Er werd wel met geduld en discipline aangeschoven om de nodige koopwaar in te slaan.

Ondertussen gaan ook in Ternat (donderdag), Opwijk (vrijdag), Grimbergen en Strombeek-Bever (zondag)  de markten weer van start. Ook daar werden de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen.

Topartikels bij Goeiedag.be