Code oranje voor bos- en natuurgebieden in Vlaams-Brabant

De gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant heeft, op advies van het Agentschap Natuur en Bos, de risicofase voor branden in bos- en natuurgebieden opgeschaald naar code oranje.

Het Agentschap Natuur en Bos evalueert tijdens droge en warme periodes het brandrisico in bos- en natuurgebieden. Dat risico wordt dagelijks berekend en op basis daarvan wordt er beslist welke alarmeringsfase van kracht is. De fases worden uitgedrukt in kleurcodes. Naargelang de kleurcode worden er verschillende preventiemaatregelen genomen.

Het is zeer droog en de komende dagen worden opnieuw hoge temperaturen, geen neerslag en een matig tot sterke (oosten)wind voorspeld. Die combinatie vormt een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar, waardoor waakzaamheid geboden is. “Daarom hebben we beslist om het risico op te schalen naar code oranje”, zegt Lodewijk De Witte, provinciegouverneur van Vlaams-Brabant. “Hierdoor is het verboden om in bos- en natuurgebieden een kampvuur te maken zonder schriftelijke toelating van de gemeente.”

Topartikels bij Goeiedag.be