Brussel-Opwijk eert Miel Van Cauter

De wielerwedstrijd Brussel-Opwijk, voorafgegaan door wedstrijden voor nieuwelingen en juniores, is op zondag 2 maart naar jaarlijkse traditie de Vlaams-Brabantse openingsklassieker bij de internationale beloften en elite.

Dit jaar is uw huis-aan-huismagazine Goeiedag voor het eerst de mediasponsor van deze klassieker.

Vorig jaar gooide een hevige nachtelijke sneeuwbui roet in het eten en moest de wedstrijd op de valreep worden afgeblazen. Het was, na 1986, de tweede keer in 63 jaar dat de Verenigde Opwijkse Wielerclubs hun erelijst door de sneeuw blanco moesten laten.

Die erelijst start in 1951 met Rafael Glorieux. Brussel-Opwijk werd in dat jaar boven de doopvont gehouden door Fernand De Nil.

Hij had in de jaren daarvoor twee keer de Ronde van België naar Opwijk gehaald als aankomstplaats. ‘Twee keer won Louis De Boeck uit Baardegem, iemand die nooit andere koersen won’, herinnert Jean Keppens (76), de ouderdomsdeken in het bestuur van de Verenigde Opwijkse Wielerclubs.

Brussel-Opwijk werd en bleef altijd een wedstrijd voor liefhebbers, maar de erelijst bulkt van de namen die later een succesvolle profcarrière zouden maken.

‘In het tweede jaar klopte Polleke De Paepe Rik Van Looy. Ook Eddy Merckx, Eddy Peelman, Ludo Vanderlinden, Fons De Wolf, Etienne De Wilde – de enige die twee jaar op rij won – Serge Baguet en Gert Steegmans wonnen in Opwijk in hun beloftejaren.’

‘Jan Bakelants, die in 2008 won, is de meest recente echt grote naam. Maar ook iemand als Christoph Roodhooft, vandaag manager van Niels Albert, won in 1998 Brussel-Opwijk.’

Start aan geboortehuis Miel Van Cauter

miel van cauterDie erelijst speelt in de editie 2014 meteen een speciale rol. Het is immers 60 jaar geleden dat de Meuzegemse wielerheld Miel Van Cauter (1931-1975) Brussel-Opwijk won.

De startplaats wordt daarom dit jaar uitzonderlijk verlegd van de sporthal van Wolvertem naar het geboortehuis van Miel in het gehucht Meuzegem, twee kilometer verderop, waar zijn schoondochter nu het kapsalon Fabienne heeft. Het kerkhof waar Miel ligt begraven bevindt zich aan de overzijde.

‘In hetzelfde jaar dat Miel Brussel-Opwijk won, werd hij wereldkampioen bij de amateurs. Hij reed nadien nog vijf jaar bij de beroepsrenners en werd al in zijn eerste beroepsjaar Belgisch kampioen (1955). In het jaar dat Miel Brussel-Opwijk won, waren ze met drie renners vooruit.’

‘Miel is de vader van Jan en Carina Van Cauter. Carina is een gekende politica (Oost-Vlaams gedeputeerde tussen 2004 en 2007, federaal parlementslid voor Open VLD sinds 2007 en gehuwd met Johan Van Tittelboom, burgemeester van Herzele). Kleindochter Marie Van Cauter zit in de gemeenteraad in Meise.’

Klassieke omloop

Brussel-Opwijk volgt op zondag 2 maart het klassieke parcours.

‘Vorig jaar was er in Asse een omleiding voorzien vanwege de carnavalstoet, maar dit jaar is de Putberg er terug bij’, zegt voorzitter Noël Boyen.

‘We rijden drie keer de grote ronde en in de finale drie keer de plaatselijke ronde. Zoals steeds zijn er 25 clubs met elk acht renners.’ 

Wielertoeristen

De wielertoeristen kunnen al op zaterdag 1 maart hun prille conditie testen tijdens de vijfde semi-klassieker ‘Brussel-Opwijk voor wielertoeristen’, met keuze uit afstanden van 50, 70 en 90 km. Starten kan tussen 8 en 11 uur in de Sint-Pauluszaal in Opwijk. Als aanmoediging krijgen alle deelnemende dames een geschenkje.

Inlichtingen op 0477-25.11.31.