Dilbeek neemt nieuwe raadzaal in gebruik

De gemeenteraad van Dilbeek vergaderde dinsdag voor het eerst in de vernieuwde raadzaal. Om iedereen te laten wennen aan de nieuwe omgeving, werd er eerst een voorafgaande ‘oefengemeenteraad’ gehouden.

Door de renovatie wordt het kasteel De Viron opgewaardeerd tot een optimale vergaderlocatie. De bestaande raadzaal was te klein geworden en voldeed ook, niet langer aan de moderne vereisten. 

Sommige raadsleden zaten letterlijk ‘in het hoekje’ tijdens de vergaderingen en het publiek kon enkel volgen via een smalle deuropening of een projectiescherm.

De toevoeging van twee extra raadsleden vanaf 2013 maakte het probleem nog groter.

Een aanpassing van de huidige beschermde ruimte was niet mogelijk en dus drong een nieuwe zaal op de tweede verdieping van het kasteel zich op.

Professioneel vergaderen

De gemeente beschikt nu over een professionele seminarieruimte met voldoende plaats voor alle raadsleden, pers en publiek. Er werd moderne vergaderuitrusting voorzien, zoals projectiemogelijkheden en een ingebouwde geluids-, video- en steminstallatie.

De ruimte is ook geschikt voor opleidingen, informatievergaderingen en verhuur aan derden. Het openwerken van het oude valse plafond en het zichtbaar maken van de dakstructuur geeft een ruimer gevoel in de zaal.

Conciërge gezocht

De overige beschikbare ruimtes op deze verdieping zijn ingericht met aangepast sanitair, extra vergaderruimte en een conciërgewoning.

De procedure voor de aanwerving van een nieuwe conciërge start binnenkort. De aanwezigheid van deze nieuwe kasteelheer of -vrouw moet een maximaal gebruik van de infrastructuur mogelijk maken.

Veiligheid

Ook aan de (brand-)veiligheid en toegankelijkheid van het gebouw werd gedacht. Er kwam een nieuwe lift en bijhorende noodtrap in één van de torens en met een nieuwe aparte toegang voor rolstoelgebruikers via een raam in de zijgevel.

De huidige helling aan de voorzijde wordt eerstdaags verwijderd, zodat de hoofdingang opnieuw in ere wordt hersteld.

Het verdwijnen van de oude lift creëert een nieuwe foyerruimte in de hal waarin de oorspronkelijke houten vloer terug zichtbaar wordt.

De werken werden uitgevoerd door aannemer Pit nv, die ook de buitenrenovatie uitvoerde. Tyco zorgde voor het vernieuwde geluidsinstallatie, video- en stemsysteem, Royer construeerde de tafels van de nieuwe raadzaal.

De totale kostprijs van het project bedraagt 1,2 miljoen euro.

(Foto: gemeente Dilbeek)

 

Nieuwsbrief

Je zou ook interesse kunnen hebben in...