Weesfietsen krijgen label in Opwijk

Fietsen die lang ongebruikt op openbaar domein gestald staan, nemen nodeloos plaats in beslag en ontsieren bovendien de omgeving. Ze staan vaak in de weg voor voetgangers en hinderen de toegankelijkheid. Daarnaast benemen ze soms ook onnodig ruimte in fietsenstallingen, waardoor andere fietsers hun fiets niet meer kunnen parkeren. Bovendien vertonen deze zogenaamde weesfietsen dikwijls gebreken of werden ze opzettelijk achtergelaten.

“En daar willen we als gemeente wat aan doen,” aldus burgemeester Inez De Coninck. “Onze gemeenschapswachten trekken er regelmatig op uit om fietsenstallingen, zoals onder meer stationsparking te controleren.

Potentiële weesfietsen krijgen een label. Staat de tweewieler in kwestie er na 31 dagen nog altijd met het label, dan wordt deze opgehaald en drie maanden bewaard. Gestolen fietsen worden – indien mogelijk – terugbezorgd aan de eigenaars. Als niemand zich na drie maanden heeft gemeld, wordt de fiets openbaar verkocht of tot schroot verwerkt. Fietswrakken worden sowieso verwijderd.”

Op de foto, gemeenschapswachten Jo en Wendy in actie aan fietsparking station Opwijk in aanwezigheid van burgemeester Inez De Coninck. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk