Erfgoeddag Opwijk deed het beestig goed!

Het rotweertje ten spijt was Erfgoeddag in Opwijk een schot in de roos! ’t Opwijks Archief mag terecht fier zijn op deze realisatie op de boerderij van Robert Dierickx in de Langeveldweg. Het Brabants trekpaard, en dat nog niet een klein beetje, stond centraal en dat Opwijk een bijzondere link heeft met deze krachtige viervoeters was er duidelijk te zien.

De tentoonstelling in de hangar was sterk gedocumenteerd, een mooie brochure incluis. Zelfs de Merchtemse schilderes Ghislaine Verdoodt was op de afspraak. Paardenkoppen behoren tot haar favoriete onderwerpen om op doek te zetten.

Buiten konden de Brabantse krachtpatsers worden bewonderd en zij die zich lieten afschrikken door de regen hadden deze keer ongelijk. Verschillende stallen waren aanwezig met hun dieren met daarbij de kampioenen van de Stal van ’t Costershof van Johan en Ann Vereertbrugghen.

Jonge gezinnen vergaapten zich aan al die kolossen en de oudere bezoekers dachten terug aan hun kindertijd. De kinderen kenden de tijd van hun leven: op de rug van zo’n kolos zitten, op een vliegend tapijt achter drie trekkers meehobbelen, een ritje in de huifkar en dan nog De Voermannen van Nu het land zien omploegen met zuivere paardenkracht, het kon allemaal die namiddag.

Ook gareelmaker Jan Longin kreeg heel wat volk over de vloer in zijn atelier in de Vossestraat. Hij is nog maar een drietal jaar bezig met die lederbewerking voor paardengetrek. Alleszins de moeite waard om de werktuigen en de realisaties van een ambachtsman, die bijna niet meer te vinden is, eens te kunnen aanschouwen. Erfgoeddag, een topdag en een dikke tien voor ’t Opwijks Archief! (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk