Commotie omtrent mogelijke komst asielcentrum in voormalig rusthuis: “Totaal onmogelijk”

De plannen van de federale overheid om een asielcentrum te openen in een leegstaand woonzorgcentrum in Strombeek-Bever, stuiten op zwaar protest. Het schepencollege acht de piste ‘totaal onmogelijk’. Vlaams Belang voerde zondag actie aan de site.

Het schepencollege werd afgelopen dinsdag informeel in kennis gesteld van het voornemen van Fedasil om een asielcentrum te openen in een voormalig rusthuis in Bergdal in Strombeek-Bever.

Sinds januari staat het rusthuis leeg: de bewoners zijn verhuisd naar een nieuw gebouw in Strombeek-Bever. De 32 kamers boden plaats aan maximum veertig bewoners. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) wil er volgens het lokale bestuur een asielopvang inrichten met capaciteit van honderd plaatsen voor mensen met een medische aandoening of rolstoelgebruikers.

Er wordt hierover juridisch advies ingewonnen, omdat de coalitiepartners (Vernieuwing, CD&V en N-VA) overtuigd zijn dat de inrichting van een asielcentrum in deze dense en zeer residentiële buurt niet mogelijk is. “Bovendien maakt het gebouw deel uit van een mede-eigendom op een perceel grond van ruim 2 hectare, bestaande uit meer dan 170 appartementen, die een grote gemeenschappelijke tuin delen”, klinkt het namens het voltallige college. “Het asielcentrum zou hierdoor als het ware in de privétuin van ruim 170 gezinnen worden ingeplant.”

“Het rusthuis bevindt zich in een groter geheel, met ongeveer 14 gebouwen en 150 à 200 appartementen”, zegt burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing). “Daartussen is een grote gemeenschappelijke tuin, die helemaal open is en waar bewoners vrij kunnen rondlopen. Elk van die mede-eigenaars moet zijn of haar akkoord geven.”

Laeremans vraagt zich af of de asielzoekers dan ook in de privétuinen van de bewoners kunnen rondlopen. “Dat doet men niet, dat kan niet.” Volgens de burgemeester zijn de bewoners van de omliggende appartementen niet gecontacteerd geweest door het kabinet-de Moor.

Vlaams Belang voerde zondagochtend actie aan het leegstaande rustoord, aan de hand van een tuinfeestje met een symobilische barbecue. “De regering moet de deur dichtdoen voor verdere gelukzoekers en een kordaat terugkeerbeleid uitwerken. Vol is vol”, zegt Vlaams parlementslid Jan Laeremans.

Groen Grimbergen pleit dan weer voor meer menselijkheid en een open houding. “Alle gemeenten dienen hun verantwoordelijkheid te nemen voor het opvangen van asielzoekers en vluchtelingen”, klinkt het.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise