Prima oogst voor de Vrienden van de Hop

De afwezigheden hadden deze keer ongelijk want de Vrienden van de Hop hadden de weergoden aan hun zijde bij het hopgoogstfeest op de Molenkouter. Het werd een aangename namiddag tussen de hopplukkers, het neerhalen van de meer dan zes meter lange ranken, (H)opwijk Blond en dat alles met leuke deuntjes van Joeng & Aat.

Als je dan op het terrein ook nog Willy Segers en Patrick De Smedt – de stuwende krachten achter de Vrienden van de Hop – tegen het lijf loopt dan weet je meteen alles over de hopcultuur. Zij gaven in 2010 de aanzet voor het aanplanten van het hopveld.

Patrick De Smedt: “Slechts tien procent wordt op deze dag met de hand geplukt en die “natte hop” gaat naar de brouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos. Daar wordt de (H)Opwijk Blond gebrouwen. Alle plukkers die aanwezig zijn krijgen zo’n fles van de oogst van 2021 als cadeau. De rest van de oogst wordt machinaal verwerkt in Meldert en verhuist na het drogen naar Poperinge om vervolgens in bier verwerkt te worden.”

Ook Kim De Geest, die als opvolger van Jan Vermeir, het veld onderhoudt kwam een kijkje nemen. Het Opwijks gemeentebestuur tekende eveneens present.

Willy Segers tenslotte gaf nog mee dat er weldra een brochure uitkomt over de hopcultuur. “Het is in feite een educatief lespakket dat zou kunnen verwerkt worden in het onderwijs,” aldus Willy. “We willen ook nog meer mensen bij ons project betrekken.” Naast de gemeente Opwijk is ook de Provincie Vlaams-Brabant al op de kar gesprongen. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk