Torenhoge energiefacturen treffen horeca en handel midscheeps: “Je vraagt je op de duur af waar je nog mee bezig bent”

De exploderende energiefacturen hakken ook zwaar in op horeca en handel in de Zennestad. Volgens Vilvoords schepen voor economie Didier Cortois (Open VLD) – die in een open brief de hogere overheid aanmaant tot dringende actie – dreigt een ware kaalslag. Verschillende ondernemers bevestigen dat het water hen aan de lippen staat.

Restauranthouder Miki Pieders van ‘M by Mickles’ op de Nowélei zag zijn gastarieven verzesvoudigen. “Je vraagt je op de duur af waar je nog mee bezig bent”, vertelt hij. “We zijn gewoon aan het werken om te kunnen overleven. Voorschotten van 2000 euro per maand, daar moet je al het een en ander voor doen. Mezelf een loon uitkeren, dat zit er de komende maanden zo goed als niet in. Je komt dan juist uit twee jaar corona. Dat zijn nog putten die we aan het vullen zijn.”

Doorrekenen naar de klanten is ook geen optie. “Ik zit met mijn tapasgerechtjes aan prijzen tussen 9 en 14 euro. Ik kan daar moeilijk zomaar drie euro bijvoegen. Wie gaat er dan nog komen eten… Ik zie dat de mensen nog wel buitenkomen – de Vlaming blijft een Bourgondiër – maar er wordt al gauw op een flesje wijn of op de pousse café bespaard. Mensen gaan met aanzienlijk lagere rekeningen naar buiten als voordien.”

Pieders is sinds 2005 actief als restaurantuitbater. “Maar je voelt dat ‘kindje’ door uw vingers glippen. Hoe hard we ook ons best doen en steeds maar weer rechtkruipen. Het is niet vijf voor twaalf maar vijf na twaalf. Als het is om enkel uw rekeningen te kunnen betalen en zelf niks meer over te houden: daarvoor zijn we geen zelfstandige geworden en kloppen we niet al die uren. We zullen hier uiteindelijk wel doorheen geraken maar plezant is anders. Ik vind het ook heel stil vanwege de regering. Er gebeurt gewoon niks voor ons.” (lees verder onder de foto:)

Schepen Cortois is dezelfde mening toegedaan. Hij richt zich in een open brief aan de overheid. “Ik heb geen idee waar men zit op te wachten op Vlaams en op federaal niveau. Men is zich onvoldoende bewust is van de ernst en vooral de accuutheid van de situatie. Ondernemers zien enerzijds hun vaste kosten pijlsnel de hoogte ingaan en anderzijds hun inkomsten quasi even snel dalen vermits hun klanten in exact hetzelfde schuitje zitten.”

“Ik stel ook vast dat er op alle regeringsniveaus heel veel ideetjes gelanceerd worden, maar dat er daar bijzonder weinig tussen zit waar onze lokale ondernemers iets gaan aan hebben. Voor de horeca zou men onmiddellijk opnieuw de BTW moeten laten dalen naar 6%. Voor kleinhandel zou men kunnen overwegen om financieel tussen te komen in de energiefacturen of ook voor consumptiegoederen een BTW-verlaging te voorzien. Alternatief moeten onze regeringen brutalere maatregelen zoals in het Verenigd Koninkrijk of Nederland durven nemen om de gezinnen ademruimte te geven.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise