Opwijk blijft Fair Trade Gemeente

Al in 2012 werd Opwijk erkend als Fair Trade Gemeente. De gemeente ondersteunt eerlijke handel en voldoet aan zes criteria die recht geven op de titel. Dit label heeft de gemeente nu hernieuwd.

De criteria hebben te maken met het engagement naar fairtradeproducten vanuit het lokale bestuur, de aanwezigheid van producten in de scholen, bij organisaties of bedrijven, in winkels en horecazaken, sensibiliseringsacties naar de inwoners en de aanwezigheid van een trekkersgroep die de lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigt.

In Opwijk engageert de adviescommissie Derdewereldhuis zich als trekkersgroep voor de erkenning van Fair Trade Gemeente. Voorzitter Tom Bosman: “Ons jaarlijks fairtradeontbijt voor pendelaars aan het station van Opwijk is intussen genoegzaam bekend. In het verleden engageerden we ook al de Opwijkse restaurants en tavernes om tijdens de week van de Fair Trade in oktober eerlijke handel op hun kaart te zetten en een fairtradegerecht aan te bieden. Ook die actie was een succes.“.

“Dit jaar planden wij een actie naar de scholen, maar die kon door het coronavirus niet plaatsvinden. We mikken nu op de periode na corona om extra in te zetten op zelfstandigen en jeugd, twee doelgroepen waar we nog potentieel hebben inzake sensibilisering. Vanuit de adviescommissie kijken we uit naar een samenwerking met de schepenen van middenstand en jeugd en met de jeugdverenigingen.”

Schepen van ontwikkelingssamenwerking Roland Mortier (Open VLD) ondersteunt het Fair Trade beleid van de gemeente.  

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk