Davidsfonds Mazenzele ontbonden door DF nationaal

Het Laatste Nieuws pakte er al eerste mee uit: de afdeling van het Davidsfonds van Mazenzele is ontbonden door het hoofdbestuur Davidsfonds. De reden is dat de afdeling weigerde een moslima als extern bestuurder op te nemen in het bestuur.

 “Vorig jaar besliste het DF-hoofdbestuur om externen op te nemen in de raad van bestuur”, zegt DF-directeur Kris Opdedrynck. “Externe bestuurders brengen vanuit hun eigen maatschappelijke, culturele, sociale en professionele achtergrond een grotere diversiteit aan bijkomende kennis en expertise mee. Ze worden toegevoegd vanuit hun eigen expertise.”

Dat zijn mensen van diverse pluimage. In Mazenzele gaat het om Naïma, een moslima die Nederlands heeft gestudeerd en gastdocente is aan de KU Leuven. Maar de afdeling in Mazenzele wilde de vrouw als extern bestuurder niet aanvaarden: “Wij vinden geen meerwaarde in de aanstelling van deze externe bestuurder”.

In een interview met Het Nieuwsblad verklaarde Elwyn Moerenhout, secretaris van de afdeling in Mazenzele, dat de ontbinding van zijn afdeling niet-statutair is en dat de nationale voorzitter daar niet bevoegd voor is. Eén van de redenen waarom DF Mazenzele zich tegen de opname van Naïma verzette is dat ze op foto’s poseerde met een hoofddoek. Dat bewijst, volgens DF Mazenzele, dat ze “haar engagement opneemt vanuit haar identiteit als moslima”.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk