Een job dankzij de gemeente

In 2019 werden 17 mensen tewerkgesteld in het kader van een tijdelijke werkervaring bij de gemeente. “In de hoop dat ze ervaringen opdoen en zo sneller aan een reguliere job geraken. En dat lukt,” zegt bevoegde schepen Wouter Van Driessche (N-VA).

Het gemeentebestuur zet al jaren in op het begeleiden van mensen met een leefloon naar de arbeidsmarkt. Het OCMW eist van mensen die een leefloon krijgen dat zij tweemaal per week gaan solliciteren. “Maar dat blijkt in sommige gevallen niet voldoende te zijn.” Zegt schepen Van Driessche. “Sommigen hebben te weinig ervaring of hebben zelfs nog nooit gewerkt. Dit is niet aantrekkelijk voor een werkgever. Net die mensen trachten we te helpen door hen een tijdelijke job aan te bieden bij de gemeente.”

Met succes. De cijfers spreken voor zich. Begin 2019 waren 17 mensen actief onder artikel 60. Begin 2020 waren er dat nog maar 8. Deze mensen vonden onder andere werk als taxichauffeur, administratief of logistiek medewerker. “Wanneer we voldoende motiveren, stellen we vast dat mensen willen werken.”

‘t Kapstokske in de Kattestraat is zo’n plaats van sociale tewerkstelling. Naast receptionist in het woonzorgcentrum, medewerker groendienst of keukenhulp, kan men ook stage lopen als winkelbediende. “Het is een project waar tweedehandskledij aan lage prijzen wordt aangeboden. Ik kan iedereen aanraden daar eens langs te gaan. Het is een aangename plek en je kan er een koopje doen.”

Het project werkt in ieder geval. Van de 6 personen die er in 2019 tewerkgesteld werden, hebben er 5 nadien een job gevonden op de private markt.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk