Veel schade in natuurgebied Dorent door Ciara

Ook de natuur in onze regio heeft flink te lijden gehad onder storm Ciara. In het natuurgebied Dorent op de grens van Zemst, Grimbergen en Vilvoorde zijn tientallen bomen omgevallen of afgeknakt als gevolg van de hevige rukwinden. Ze versperren er de wandelpaden die gebruikt worden door wandelaars, ruiters en MTB’-ers. Enkel mits het nodige klauterwerk is er een doorkomen aan en dan nog met gevaar voor lijf en leden want sommige bomen staan nog op het punt om om te vallen. De opruimwerken zullen heel wat tijd in beslag nemen.

De Dorent is in eigendom van de Vlaamse Waterweg en wordt beheerd door het Agentschap Natuur en Bos. Volgens boswachter Wouter Huygens van het Agentschap Natuur en Bos, is het essenbos aan de Dorent ziek. De meeste bomen zijn half of helemaal afgestorven. “Ik heb het zelf nog niet gezien maar het verbaast mij dan ook niet dat er veel gesneuveld zijn”, zegt hij.

Een gedeelte van het essenbos in kwestie is ook eigendom van intercommunale Havicrem, dat aangrenzend haar crematorium heeft. “Er is sprake dat het beheer(dat nu dus nog intergemeentelijk geregeld is, red.) zou overgedragen worden aan ANB. We zouden dan minstens kunnen helpen om er voor te zorgen ‘dat er toch eens wat bomen groot worden’ want dat lukt niet met deze zieke jonge essen.”

De Zemstse schepen van Leefmilieu Joeri Van den Brande (Groen) geeft aan dat er tussen dit en twee jaar sowieso nieuwe aanplantingen komen in het bos. “Er zijn inderdaad heel wat van de huidige essen ziek. Zo’n storm zorgt dan ook voor een opkuis en een natuurlijk bosbeheer.”

De gemeente heeft overigens ook nog plannen om het bos nog uit te breiden naar de Grimbergsesteenweg toe.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise