Brecht Roels wint Award

Brecht Roels wint de Willy Asselman Award van de Thomas Moreschool, goed voor 500 euro. De bijna 22-jarige Opwijkenaar stelde een opleidingsboek op dat nu al gebruikt wordt voor het bijscholen van automecaniciens die meer en meer te maken gaan hebben met rijhulpsystemen.

Brecht Roels is een van de 47 afgestudeerden als professionele bachelor autotechnologie op de Thomas More Campus De Naeyer in Sint-Katelijne-Waver. Hij schreef een innovatieve bachelor eindwerk over bestaande camera’s en radars in voertuigen, die de voorbode zijn van zelfrijdende voertuigen.

“We zijn niet ver meer af van het bestaan van zelfrijdende auto’s.”, vertelt Roels enthousiast. “De meeste merken zullen vanaf 2020 zelfrijdende voertuigen op de markt brengen.”

“De huidige ADAS-systemen (Advances Driver-assistance, de zogenaamde Lidar-systemen) helpen het voertuig van de toekomst in het herkennen van rijstroken, maar ook van voetgangers en fietsers en dieren. Ook de personen die zich in de dode hoek bevinden zullen gedetecteerd worden. Het perfect afstellen van deze camera’s en radars worden een uitdaging voor de huidige garagehouders.”

De bachelorproef werd volledig in het Sergoyne Diagnostics opleidingscentrum in Wolvertem uitgevoerd. “Brecht heeft zes maanden bij ons gewerkt en zich uitsluitend beziggehouden met zijn eindwerk” zegt Jeroen Vertongen van het Opleidingscentrum.

“De nieuwe systemen verhinderen dat een chauffeur indommelt of een dodehoeks-ongeval veroorzaakt. Onze mobiliteit en onze manier om zich te verplaatsen zal volledig omgegooid worden. Het voertuig van de toekomst zal zonder menselijke tussenkomt kunnen rijden, dus ook zonder stuur of pedalen. Wat Brecht hier presteerde, komt ten goede aan ons bedrijf.”

Brecht Roels kreeg prompt een deeltijds (4/5) contract van een jaar bij Sergoyne Diagnostics aangeboden. Hij werkt ook nog één dag per week in een garage in Opwijk. “Daarna wil ik nog twee jaar gaan studeren in Nederland. Zij bieden de richting “nieuwe technologieën” aan, die we in ons land niet hebben.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk