Kunst in Lege Huizen wint cultuurprijs

Op de Guldensporenviering in het GC Hof ten Hemelrijk wordt traditioneel de cultuurprijs uitgereikt en de nieuwe dorpsdichter aangeduid. De prijs ging naar “Kunst in Lege Huizen”. Een nieuwe dorpsdichter is er niet. Nele Maes blijft nog een jaartje.

De cultuurraad reikt al 14 jaar jaarlijks een cultuurprijs uit bestaande uit een kunstwerk, dit jaar van de hand van Kris De Plecker, een Meester in de vrije Beeldende Kunsten en auteur van het kunstwerk “Humulus Lupus” op het Europaplein.

In 2007 viel de cultuurprijs overigens te beurt aan Toer & Taxus, waarvan hij de voorzitter is. Het kunstenaarscollectief werkt trouwen mee aan “Kunst in Lege Huizen”.

De prijs wordt toegekend aan een persoon of een vereniging die de uitstraling van de gemeente op cultureel vlak bevordert. De cultuurraad nomineerde bewust of onbewust – wie zal het zeggen? – drie kandidaten, die op een of andere manier gelinkt kunnen worden aan de huidige oppositie in het gemeentebestuur.

De eerste genomineerde is de Nijverseelse toneelkring De Bloeiende Wijngaard, die reeds in 2008 de prijs op zak stak ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag. De jongste jaren vullen ze vlot zeven keer het Familieheem met hun blijspelen.

Tweede genomineerde is Willy Segers, de duivel-doet-al in Droeshout. Hij is voorzitter van toneelkring Sterrenregen, het jongerenkoor “Forever Young” en van het Sint-Pauluscomité dat jaarlijks de Sint-Pauluspaardenprocessie organiseert.

De uiteindelijke laureaat “Kunst in Lege Huizen” geeft de plaatselijke kunstenaars een origineel forum. Initiatiefnemer Tom Bosman combineert het kunst- met het sociale aspect. “Kunst in lege huizen draagt bij tot een laagdrempelige kunstbeleving”, predikt hij.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk