Afscheid nemen van ongeboren leven op sterrenweide

Het gemeentebestuur opende een sterrenweide met een sterrenzuil op de begraafplaats aan de Ringlaan van Opwijk-centrum. “Deze sterrenweide symboliseert het respect voor het ongeboren leven en biedt de ouders de mogelijkheid om op een serene manier afscheid te nemen”, zei Albert Beerens (Open Vld) tijdens een korte plechtigheid.
“Yora Van Stappen en Koen Debelder uit Nijverseel hadden de moed om ons dit onder de aandacht te brengen”, aldus de burgemeester.
Het eerste sterretje werd nu door hen aangebracht op de sterrenweide.
“Billy was ons eerste kindje”, vertelt Yora. “Zij werd op 6 december 2013 geboren, maar we hebben het meteen moeten laten gaan. De bevalling werd opgewekt, de wee√ęn en de geboorte waren echt. Maar Billy was niet echt. Ze bestaat niet,¬†toch niet op papier. Ik heb haar met veel liefde en trots 13 weken mogen dragen en dan hebben we ze moeten laten gaan. Haar erkennen konden we niet, een plaats om te rouwen hadden we niet. We ondervonden dit als een taboe. We hadden een rouwperiode nodig alvorens aan een tweede kindje te beginnen. Ouders van kinderen die overleden zijn in de buik van hun mama kunnen hier nu een sterretje plaatsen. Op die manier is er erkenning, een plaats om te rouwen, het kindje heeft bestaan.”
Billy heeft inmiddels een zusje Mathilde (3 jaar) en een zoontje Odilon (8 maanden).
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk