Jumelage met Ober-Mockstadt en Cramant bezegeld

Voor het eerst in haar geschiedenis gaat Opwijk een officiële Europese verbroederingsband aan met een gemeente uit een ander (Europees) land.

Meer nog: meteen is de gemeente met een eigen harmonie en brandweer voor een dubbele verbroedering gegaan: met Ranstadt in Duitsland en met het Franse champagnedorp Cramant.

De vriendschapsbanden met deelgemeente Ober-Mockstadt dateren al van 1973. Een vrachtrijder/muzikant uit Ober-Mockstadt reed om de twee weken met zijn vracht naar de haven van Antwerpen en steevast bleef hij op zijn terugweg logeren in Het Brouwershuis in Opwijk om de dure hotels in het Antwerpse te vermijden. In Het Brouwershuis was ook het repetitielokaal gevestigd van de koninklijke harmonie. De inmiddels overleden vrachtrijder repeteerde mee en al snel kwam het tot een verbroedering tussen De Volherding en het Musikverein met wederzijdse bezoeken, die tot nu voortduren.

De Franse vriendschapsbanden zijn nog pril. In 2012 vonden de eerste contacten tussen beide brandweerkorpsen plaats. De Opwijkse brandweerlui komt er geregeld zijn voorraad champagne aanvullen. Een groot deel ervan wordt op de jaarmarkt aan de man gebracht. De winst komt in de kas van de vriendenkring van de brandweer.

Borden aan vier invalswegen verwijzen naar beide jumelages. Sinds zondag hangt ook een marmeren jumelagebord aan het gemeentehuis op de markt.

 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk