Op zoek naar 'krasse buurten'

Het OCMW is op zoek naar ‘krasse buurten’. Bedoeling is om kwetsbare ouderen en jongeren samen te brengen en in te spelen op vaardigheden van senioren.

Het initiatief past in de dienstverlening ‘buurtzorg’. Een eerste pijler was het sociaal restaurant, dat al een aantal jaren bestaat. Voorts ging het¬†buurthuis in april van start met wekelijks een activiteit in het woonzorgcentrum, die ook openstaat voor niet-bewoners, en binnenkort starten projecten onder de noemer ‘In je buurt’.

 

‘Krasse buurt’ wordt het eerste project in het najaar. Het OCMW zal tijdens een bepaald weekend leden van de plaatselijke senioren- en welzijnsverenigingen bijeenbrengen. Ze krijgen als opdracht op zoek te gaan naar ouderen in een bepaalde straat om hen aan te moedigen tot deelname. Ook de jongeren in dezelfde straat of buurt zullen warm gemaakt worden voor het project.

 

“We zullen ook peilen naar mogelijke interesse in de scholen”, zegt OCMW-voorzitter Patrick De Smedt (N-VA). “We ontwerpen een affiche die de senior voor het venster kan hangen, met als boodschap ‘uw krasse buur ziet het zitten om…’. Hierbij wordt ingespeeld op de talenten of vaardigheden van de ouderen, zoals samen een tas koffie drinken, voorlezen voor kinderen, kousen stoppen, een praatje slaan over reizen…”.

 

Leden van verenigingen en vrijwilligers gaan voorts op zoek naar jongeren in buurt die bereid zijn om in te gaan op de vraag van hun oudere buurtbewoners. Zowel aan de jongeren als aan de senioren wordt een krasbiljet bezorgd waarmee ze mooie prijzen kunnen winnen.

De straat of buurt met het grootst aantal deelnemers wordt uitgeroepen tot ‘krasse buurt’, met als beloning een nieuw straatbordnaam”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk