Slager nog één keer open voor lokale kunstenaars

‘Kunst in Lege huizen’ en het kunstenaarscollectief ‘Toer & Taxus’ slaan de handen in elkaar in de voormalige spekslagerij bij Carine en Noël in de Schoolstraat. Ze organiseren er een tentoonstelling met plaatselijke gevestigde waarden en aanstormend jong talent.

“Het concept om lokale kunstenaars een forum te geven in een te koop staand pand slaat aan. Het is laagdrempelig en speelt in op de nieuwsgierigheid van mensen om te weten hoe bewuste woning er van binnen uitziet”, zegt initiatiefnemer Tom Bosman, die voor een paar maanden dialectdichter Jean-Paul Van der Elst de spits liet afbijten met zijn voordracht uit eigen werk in een uitverkocht leegstaand huis in de Heirbaan.

Het uniek initiatief ontging niet aan de aandacht van het kunstenaarscollectief Toer & Taxus, dat gedurende een tijdje kunstenparcours en tentoonstellingen in Opwijk organiseerde. “We waren gecharmeerd door het concept, gingen met Tom rond de tafel zitten en we waren het snel eens over een gezamenlijk project”, zegt Kris De Plecker van Toer & Taxus.

“Het concept blijft hetzelfde”, aldus Bosman. “Elf plaatselijke kunstenaars komen hun werk voorstellen in de leegstaande ‘beenhouwerij’ in de Schoolstraat. “Op een bepaalde manier is de locatie een iconisch gebouw. De slager en zijn vrouw, Noël en Carine waren bekend in het dorp. Zelf waren ze ook meteen gewonnen voor het idee. Het wordt geen eerbetoon, maar het slagersthema zal als een rode draad door de tentoonstelling lopen”, weet Florent Verberckmoes.

“De gevestigde waarden met dienst en de jonge talenten zijn Firmin Aelbrecht, Mario De Clerck, Jan De Block, Kato Carlé, Kim Gillis, Lars Boelaert, Helena De Wel, Eddy en Lotte Broothaerts, Kris De Plecker en Jeannine Ringoot. Ze brengen een mix van printkunst, digitale kunst, beeldende kunst en fotografie. Op zondagmiddag komt ‘Boerman’ (Paul Vermeiren) met zijn accordeon langs om de spekslagerij muzikaal op te luisteren”, aldus Bosman. De werken zijn vrij te bezichtigen op zaterdag 20 en zondag 21 mei tussen 10 en 17 uur. Alle aanwezigen krijgen een gratis drankje en hapje.”

Info op www.kunstinlegehuizen.wordpress.com of via tel. 0478-65.00.01.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk