Prikkelarme kermis voor wie slecht omgaat met geluid en licht

Gemeenteraadslid van de bestuursmeerderheid Marieke De Medts (Open VLD) stelt voor om dit jaar een prikkelarme middag tijdens de grote kermis in te lassen. “Voor kinderen met ADHD of autisme en al wie de pest heeft aan veel licht en lawaai.”
“Het kost de gemeente geen cent. Alleen een duidelijke afspraak met de foorkramers die het moeten zien zitten”, zegt De Medts, die al tien jaar kinderpsychologe is en sinds twee jaar een praktijk heeft met klinisch psychologe Lore Van Mighem en met kinder- en jeugdpsychiater Sanneke Wilson.
“Waarom zouden zij dat niet doen? Ze krijgen er extra publiek en inkomen bij. We denken aan de eerste zaterdag van de grote kermis. Normaal begint de kermis om 17 uur. Laat die drie uur eerder beginnen, speciaal voor de (jonge) mensen die slecht omgaan met veel licht en veel kabaal.
” Ook de mensen die aan epilepsie lijden, zouden er mee gebaat zijn. Overigens, welk kind gaat er niet graag naar de kermis? Kinderen met autisme, ASS, ADHD en hoog sensitieve kinderen worden overdonderd door het overtollige licht en lawaai. Ze krijgen te veel prikkels, geraken van hun melk¬†en kruipen terug in hun cocon.
” Kinderen met ADHD weten niet waar eerst kijken, ze worden te veel opgepept en hebben er uiteindelijk ook geen plezier aan. Maar bekijk het ook ruimer: iedereen moet de kans en de vrijheid krijgen om comfortabel naar de kermis te kunnen gaan. Ook de maandag na het eerste kermisweekeinde, die traditioneel aan de schoolkinderen voorbehouden wordt, waarbij ze alle attracties mogen uitproberen tegen verlaagd tarief, en vooral aan de kinderen uit het buitengewoon onderwijs, is een mogelijkheid om een prikkelarm moment in te lassen.
” Maar nooit exclusief, want dan krijgen die bezoekers een klever opgeplakt, wat niet de bedoeling mag zijn.”
Marieke De Medts zal morgen haar voorstel voorleggen aan de gemeenteraad.
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk