Paardenprocessie wordt vernieuwd

Op zondag 26 juni stapt een volledig vernieuwde paardenprocessie door de straten van Opwijk. De 114de editie wordt bijzonder omdat er, onder leiding van regisseur Carl Deckers, flink is getimmerd aan de processie ter ere van Sint-Paulus. De inhoud is nagenoeg ongewijzigd gebleven maar de opbouw van de stoet is grondig herschikt.

O Paardenprocessie 2
Regisseur Erick Deckers (links) en voorzitter Willy Segers (rechts).

De nieuwe paardenprocessie is opgebouwd uit vijf delen: een openingsgedeelte (nieuw), Sint-Paulus patroon van de ruiters, Sint-Paulus patroon van Opwijk (nieuw), beelden uit het leven van Sint-Paulus en de verheerlijking van Sint-Paulus. Muziek en woord moeten de processie nog dynamischer en levendiger maken.

Groepen die niets wezenlijks bijdragen aan het verhaal worden niet meer gevraagd. De praalwagens blijven maar figuranten op de wagens die geen wezenlijke rol vervullen, zullen achter de wagens lopen. Ook blinden en bedelaars verdwijnen uit het beeld. In de plaats komt een vrolijk marktgebeuren in Tarsus. Het is maar een kleine greep uit de vernieuwingen die je zelf kan ontdekken op 26 juni.

vzw

Naast de vernieuwing van de stoet wordt ook werk gemaakt van de vernieuwing van het organiserende comitĂ©. Met Evelien Beeckman en Erika Engelen werden nieuwe, jonge, vrouwelijke krachten aangetrokken en volgens voorzitter Willy Segers is het Sint-PauluscomitĂ© nog op zoek naar een jonge vrouw uit Mazenzele. “Wij willen jongere mensen en meer vrouwen in het comitĂ© om de toekomst te verzekeren,” zegt Willy Segers.

Omdat een editie van de processie altijd zo’n 20.000 tot 25.000 euro kost (hoofdzakelijk dank zij de pannenkoekenbak, een toelage van de gemeente en bijdragen van sponsors) wil het comitĂ© zich omvormen tot een vzw. Op die manier zou subsidiĂ«ring bij de hogere overheid aangevraagd kunnen worden.

Op het einde van de voorstelling van de vernieuwde structuur van de processie wist Willy Segers nog trots aan te kondigen dat Mgr. Van Looy, bisschop van Gent, zal aanwezig zijn op 26 juni.