Tweede fase restauratie kerk Mazenzele

Na de buitenkant wordt nu ook de binnenzijde van de Sint-Pieterskerk in Mazenzele aangepakt. Het betreft grondige restauratiewerken. Elektriciteit en verwarming waren al eerder goedgekeurd.

‘Omdat er archeologisch onderzoek moet gebeuren waarvoor de vloer wordt opengebroken moeten elektriciteit en verwarming even wachten. Het opbreken en terugplaatsen van de vloer was niet in het dossier verwarming en elektriciteit voorzien. Daarom hebben wij nu al een dossier ‘restauratie interieur’ klaar gemaakt,’ zegt schepen Jan Couck.

Voor het archeologisch onderzoek worden sleuven gegraven waarvoor de vloer moet verwijderd worden. Bovendien wordt het interieur vrij ingrijpend gewijzigd. Het orgel wordt verplaatst en dat gedeelte van het ‘oksaal’ wordt aangepast om het koor meer ruimte te geven.

De bakstenen muren en het bakstenen plafond worden (opnieuw) bepleisterd wat het kerkinterieur een geheel nieuw uitzicht zal geven. Achteraan in de kerk wordt een ‘kast’ verwijderd zodat de houten lambrisering opnieuw volledig tot zijn recht kan komen.

De Sint-Pieterskerk zou in de toekomst gebruikt worden voor ‘kleinere’ plechtigheden en dopen. Tijdens de wintermaanden zal de kerk – bij gebrek aan verwarming – zeer waarschijnlijk gesloten blijven.