De Donderdagen wijzigen noodgedwongen programma openingsavond

De dertiende editie van het straattheaterfestival De Donderdagen opent op 7 juli met een feestelijke circusparade. Maar al meteen moet het programma aangepast worden.

De hoofdacteur van Cie Gigant is vorige week in het ziekenhuis beland. Jammer, want het was uitgerekend dit gezelschap dat voor het grootste spektakel had moeten zorgen, met behulp van een unieke doedelzakfanfare en een leuke bijrol voor de zes Ninoofse stadsreuzen. Door het forfait van Cie Gigant wordt het programma van de openingsavond noodgedwongen aangepast. “We hebben beslist om geen vervanger te zoeken”, vertelt de dienst cultuur. “Door het concept van de avond en de aard van het spektakel dat Cie Gigant zou brengen, was dit quasi onmogelijk. De openingsavond zal daardoor beperkt zijn tot twee stoeten in plaats van drie.”

Maar laat dit geen reden zijn om op de eerste donderdag van de zomer niet naar het centrum van Ninove af te zakken. Het blijft sowieso een speciale openingsavond, die buiten de lijntjes kleurt van wat de trouwe bezoekers gewend zijn. De Donderdagen palmen donderdag immers het hele stadscentrum in. En er wordt vroeger dan gewoonlijk gestart. De murgafanfare van Komen en Gaan start om 17 uur aan de Muziekacademie in de Parklaan en trekt via de Burchtdam en de Burchtstraat naar het plein voor winkelcentrum Ninia, waar ze om 17.20 uur voor de eerste keer hun spektakel opvoeren. In ‘Utopia Express’ gaan ze met muziek, dans en theater op zoek naar de ideale staat van Thomas More. Na een pauze trekken ze om 18.45 uur naar de Graanmarkt, waar ze een kwartiertje later ‘Utopia Express’ een tweede keer opvoeren.

Voor de steltenfanfare Achtenhalf en François et François is het station de startplaats om 19 uur. Met een knipoog naar de films van Federico Fellini sleept de Italiaanse circusmuziek van de fanfare  je mee van uitbundig feestgedruis naar dromerige romantiek, terwijl de vreemde vogels François et François met ongewone circustechnieken een stevig potje improviseren. Deze miniparade spoelt tegen 19.45 uur op de Graanmarkt aan.

De dames van Het Kabinet zwerven intussen met hun triporteur door de stad: in ‘De Kanariteiten’ mennen ze een zwerm uitzonderlijk gele acrobaten en wilde beesten afkomstig van Atlantische Eilanden. Zij spelen om 16.30 uur aan het station, om 18 uur aan het winkelcentrum Ninia en om 20 uur op de Graanmarkt.

Op de markt begint de Nederlander Gijs van Bon om 18 uur aan de performance ‘SKRYF’. Aan 40 meter per uur schrijft de man met een zandmachine op het asfalt van de Graanmarkt vier uur lang aan een tekst die wel eens verdacht veel op een Ninoofs stadsgedicht zou kunnen lijken leggen. Deze performance eindigt om 22 uur.

De Donderdagen, 7 juli – Praktisch

  • Vanaf 16.30 uur op diverse plekken in de stad: Het Kabinet, Fanfare van Komen en Gaan, Achtenhalf, François et François
  • Vanaf 18 uur op de Graanmarkt: Gijs van Bon
  • Vanaf 19 uur op de Graanmarkt: Fanfare van Komen en Gaan, Achtenhalf, François et François, Het Kabinet
Topartikels editie Ninove-Dender