Chico kan herdenkingsplechtigheden in Normandië niet missen

Voor het 22ste jaar op rij trok Sigmond Ghijssels (Chico voor de vrienden) met zijn echtgenote Marie-Therese Hautman begin juni naar Normandië om er als vaandrig deel te nemen aan enkele herdenkingsplechtigheden voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

“Het is alsof we er naartoe gezogen worden”, vertelt Sigmond. “Kosten, pijn en de voor ons verre verplaatsing nemen we erbij. Jaar na jaar vermindert het aantal echte veteranen maar wie er nog kan bij zijn, wordt op handen gedragen. In Sainte-Croix-sur-Mer, Ver-sur-Mer en Arromanches namen we deel met een Engels vaandel, ons geschonken door Bertha Cobbaert uit Ninove. Echtgenote van Joe William Mann, de eerste Engelse bevrijder die op 3 september 1944 Ninove op de motor binnenreed.”

5-6-2016 DSCN8812 (124) 5-6-2016 DSCN8812 (158) 6-6-2016 DSCN9049 (84)

Topartikels editie Ninove-Dender