75 jaar geleden moesten onze jongens vluchten

Karel Strobbe, coauteur van het boek ‘Van onze jongens geen nieuws: de dwaaltocht van 300.000 Belgische jongemannen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog’, geeft op vrijdag 25 september een lezing in de Vrije Basisschool Meerbeke.

Strobbe zal vanuit de ervaringen van enkele jongens uit de streek het bredere verhaal vertellen over de zogenaamde CRAB’s, de jongens die een rekruteringsreserve van het Belgisch leger moesten vormen, maar uiteindelijk nooit soldaat werden.

Miljoenen mensen zijn vandaag op de vlucht voor oorlogsgeweld in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. In mei 1940, 75 jaar geleden, kregen alle Belgische jongemannen die nog geen soldaat waren het bevel om naar Frankrijk te vluchten. Ze moesten uit de handen van de Duitsers gehouden worden, zodat ze ingelijfd konden worden in het Belgische leger. Ook jongens uit onze streek beleefden in 1940 een moeizame exodus, die hen helemaal tot in Zuid-Frankrijk leidde.

Neem nu Edmond Van Nerom uit Okegem. Hij was pas 16 geworden toen de plaatselijke veldwachter met de bel kwam omroepen dat hij naar Poperinge moest vertrekken. Op 16 mei ging hij op pad, te voet, geladen met een zelfgemaakte rugzak en drie briefjes van 100 fr. In Noord-Frankrijk kwam hij in de hel terecht: ‘Zwaarbeladen boerenkarren lagen op hun zij, dode paarden dampten nog van het zweet. Een oud moederke naaide kinderlijkjes in een strozak. Dat was oorlog! Om van te kotsen!’

Edmond verzeilde uiteindelijk in de Languedoc, wijnregio bij uitstek. Van soldaat worden kwam niks meer in huis. Hij verbleef in en leegstaande boerenschuur. De Belgische jongens maakten er het beste van: ze beklommen de bergen en gingen zwemmen en vissen. Het was een verblijf vol ongedierte en ongemakken, maar al bij al toch ‘een prettige vakantie’.

Praktisch:

  • Vrije Basisschool Meerbeke, Halsesteenweg (naast de kerk).
  • Aanvang om 20 uur, einde voorzien rond 22u.
  • Inschrijven via davidsfondsmeerbeke@fulladsl.be of via telefoon bij Cecile Appelmans (054/333791).
  • Inkom: 5 EUR; met DF cultuurkaart: 3 EUR; cultuurliefhebbers met kansenpas: 1,50 EUR.
Topartikels editie Ninove-Dender