Vrijwillige zwerfvuilruimers gehuldigd in Centrumtuin

Het is ondertussen een jaarlijkse gewoonte dat het gemeentebestuur de vrijwillige zwerfvuilruimers in de bloemetjes zet. Dat zijn er heel wat en daarvan waren er ongeveer 140 aanwezig op de huldiging. Zij werden vergast op een receptie en mochten ook met een goed gevulde tas van de Tuilnbouwschool en een Merchtemse Shopper van 10 euro naar huis.

Met dat opruimen kon ook iets worden verdiend en burgemeester Maarten Mast (LvB) noteerde dat tien scholen en vijf verenigingen hadden deel genomen aan de actie ‘Operatie Proper ‘ van Mooimakers. Dit laatste is een beloningssysteem en dient om scholen en jeugdverenigingen een duwtje in de rug te geven om zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Mooimakers zorgt voor ondersteuning in de vorm van materiaal en educatieve pakketten.

In totaal verdeelde de gemeente het bedrag van 11.600 euro. Sint-Donatus Markt kreeg de dikste beloning of 925 euro. Er waren ook nog cheques voor Ten Bos (800), GTSM (500); Sint-Donatus Dendermondestraat (850), Rinkeling (825), KAJ jongens Peizegem (850), Tuinbouwschool (825), VLS Ter Dreef (850), Koninklijke Steltenlopers (575),  Basisschool Sint-Donatus (750), kleuterschool Ter Dreef (825), De Plataan (775), KLJ (700) en KSA Merchtem (725).

Schepen van Ontwikkelingssamenwerking Toon Luypaert (CD&V-plus) mocht de “Lokale Duurzame Helden” nomineren of de organisaties die in Merchtem actief zijn en stuk voor stuk bijdragen aan de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Voor 2024 was het aan de publieke diensten en viel in Merchtem de keuze op de negen adviesraden. Dat zijn de jeugdraad, cultuurraad, landbouwraad, milieuraad, mobiliteitsraad, Noord-Zuidraad, seniorenraad, sportraad en GECORO. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk