Minister Rutten oefent Nederlands met Merchtemse nieuwkomers

Nog even en ze is vaste klant in Merchtem, Vlaams minister Gwendolyn Rutten. Donderdagvoormiddag 7 maart was ze er opnieuw te gast. In het A. De Boeckhuis was het een speciale ‘les’ voor de anderstalige nieuwkomers in Merchtem.

Minister van Inburgering Gwendolyn Rutten oefende Nederlands met hen aan de hand van de Nedbox app. Een mobiele applicatie die focust op Nederlands in de dagdagelijkse wereld. Minister Rutten: “Nederlands spreken blijft de belangrijkste toegangspoort tot deelname aan de samenleving. Met de app maken we dat makkelijker.”

Merchtem heeft zich sinds kort aangesloten bij het “Plan Samenleven” van minister Rutten, een plan waarbij ook extra oefenkansen Nederlands zijn voorzien voor nieuwkomers. Merchtem is de 32ste Vlaams-Brabantse gemeente die zich engageert om verschillende samenlevingsuitdagingen hands on aan te pakken. Digitale oefenkansen zoals NedBox hebben daarin een plaats.

De taal leren is een belangrijke voorwaarde om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Het verwerven van de Nederlandse taal staat centraal in het Vlaamse inburgeringstraject. “Merchtem, samen met 31 andere gemeenten, zorgt ervoor dat Vlaams-Brabant als absolute koploper tussen de provincies staat. In Vlaams-Brabant worden meer dan 29.000 oefenkansen Nederlands gegeven,” aldus minister Rutten.

Burgemeester Maarten Mast vult aan: “In Merchtem leven we niet naast elkaar, maar met elkaar en daarvoor moet je elkaar kunnen verstaan!” Hij gaf ook nog wat cijfers mee. “Het gemiddeld aantal gezinnen dat als moedertaal Nederlands heeft in de referentieregio Halle -Vilvoorde ligt beduidend lager dan in de andere regio’s. In Merchtem bedraagt dat 58,1%. In Halle-Vilvoorde spreekt 41,1% van de leerlingen uit het basisonderwijs thuis geen Nederlands. Tien jaar geleden was dat nog maar 26,4%. Met een percentage van 48,2% van de werkzoekenden die geen Nederlands spreken, scoren de gemeenten van Halle-Vilvoorde met voorsprong zeer hoog. De nood om te investeren in deze regio in het Nederlands is erg groot!”.

En dan was er natuurlijk tijd om die Nedbox-app te leren kennen. Er waren heel wat cursisten aanwezig en zij konden in verschillende groepen aan de slag. Minister Rutten was daarbij niet alleen een aandachtig toeschouwer maar zat ook mee aan tafel bij de lesgevers en de leerlingen

De Nedbox app werd ontwikkeld door de KU Leuven in samenwerking met technologiebedrijf Linguineo. Minister Rutten ging ook samen met een aantal nieuwkomers op stap naar de bushalte in de Burchtlaan om de app concreet toe te passen. “Het nemen van de bus naar het werk lijkt voor ons misschien eenvoudig, maar in een land waar je de taal nog niet volledig onder de knie hebt, is dat niet zo eenvoudig. Daar spelen we met de app op in” zegt minister Rutten.

De NedBox-app is een nieuwe extra oefenkans naast de website NedBox.be, een gratis online leerplatform waar anderstaligen Nederlands kunnen oefenen via tv-fragmenten en krantenartikels, en op verschillende niveaus van Nederlands. Het platform werd in 2015 ontwikkeld. NedBox bereikte op acht jaar tijd meer dan 1,4 miljoen unieke gebruikers. Met de app (inmiddels 19.700 gebruikers)hebben zij er nu nog een manier bij om het Nederlands op een laagdrempelige en motiverende manier te oefenen. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk