Gedenkplaat voor ontgraven oud-strijders en weerstanders onthuld

In echt rotweer werd op het kerkhof van Merchtem een gedenkplaat onthuld met daarop de namen van de ontgraven oud-strijders en weerstanders van WOII en oud-strijders van WOI. Ondanks de striemende regen was hiervoor heel wat volk opgedaagd, niet alleen belangstellenden, mensen van Kring Oud-Soldaten van Merchtem, maar ook familie van de mensen wiens naam op de gedenkplaat staat.

Voorzitter van de KOS-Merchtem Paul Van Den Eynde, lichtte het gebeuren toe, maar moest toch even kwijt dat het onder zijn ambtstermijn van schepen van openbare werken was, dat de luifel op de begraafplaats werd gerealiseerd. “Maar wel niet op de juiste plaats, Pol,” grapte burgemeester Maarten Mast, doelende op het feit dat iedereen de regen in moest richting gedenkplaat.

“In 2020 werden we door het gemeentebestuur op de hoogte gebracht dat een groot aantal graven van oud-strijders, weerstanders, verzetslieden en oorlogsinvaliden zou worden verwijderd. We vroegen om die mensen niet te vergeten en hun namen te vereeuwigen op een gedenkplaat,” aldus Paul Van den Eynde. “De gemeente reageerde positief, maar door de coronapandemie is alles wat opgeschoven.” De gedenkplaat is er nu en staat aan de ingang van het gemeentelijke kerkhof. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk