25 jaar Natuurpunt Merchtem

Op zondag 8 oktober toont Natuurpunt Merchtem enkele resultaten van 25 jaar werking tijdens een 8 kilometer lange wandeling die iedereen op eigen tempo kan afleggen. Onderweg zijn er twee haltes voorzien waar wie het wil wat meer uitleg krijgt over het beheer van de natuurgebieden.  Voor kinderen is er een leuke doe-opdracht voorzien.

Tijdens de wandeling maak je kennis met de recentste aanwinst van Natuurpunt, zijnde een perceel van 1 ha met een visvijver en twee bronpoelen op de grens met Mollem. De visvijver wordt volgend jaar omgevormd tot een natuurlijke poel voor amfibieën, waaronder de zeldzame vinpootsalamander. Je wandelt ook langs het gebied ‘Schermershoek’, waar Natuurpunt sinds kort 5 ha bos en weide beheert. 

Ook ‘Tiebos’, nog een recente aankoop van de vereniging (en ooit verkozen tot ‘mooiste plekje van Merchtem’), wordt aangedaan. Halverwege de wandeling kom je nog door het natuurgebied Paddebroeken, een oase van stilte waar je op een rustige dag als wandelaar oog in oog komt met reeën en hazen. Wat verder, in het Paardenbos,  zie je hoe het populierenbos wordt omgevormd tot een gemengd bos met een variëteit aan inheemse boomsoorten. 

“De wandeling biedt je de kans om kennis te maken met enkele van de mooiste natuurparels van Merchtem,” aldus voorzitter Alain De Cré.

“Er is vrij vertrek tussen 13u en 15u aan de kerk van Mollem. De wandeling gaat veelal over veldwegen, die soms drassig kunnen zijn en ook niet geschikt zijn voor rolstoelen en kinderwagens. De deelname is gratis en met hoeft niet in te schrijven. Natuurpunt trakteert elke deelnemer op een kom pompoensoep of een appelsap van eigen boomgaard.”

Parkeren kan in het centrum van Mollem of aan voetbalplein even verderop maar uiteraard ziet Natuurpunt iedereen het liefst met de fiets komen.

Meer informatie: info@natuurpuntmerchtem.be  (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk