Merchtemkermis met alweer een drukke tiendaagse

De voorbije jaren stond en ook nu staat er op de kermisaffiche maar een beknopte weergave van de activiteiten, maar in het handig vouwprogramma, dat daar al een tijdje bij hoort, weet men niet waar eerst te kijken want er valt weeral wat te beleven in de feestgemeente zoals Merchtem zich graag noemt. Doch er is ook minder goed nieuws want de opengebroken Spiegellaan gaat voor kopbrekens en voor heel wat tandengeknars zorgen bij kermisbezoekers en alle andere mensen die met de auto langs Merchtem moeten. Positief is dan wel weer dat de verlichting in het centrum tijdens de kermis blijft branden.

“Anderzijds staat er bij de optredens ook een eind-uur vermeld. Het moet ook leefbaar blijven en we hopen dat iedereen zich daar zal aan houden,” aldus schepen van Merchtemkermis Julie Asselman. “Door de soms ingewikkelde omleidingen vragen we ook om zoveel mogelijk met de fiets of te voet te komen. Er worden alleszins extra fietsenstallingen voorzien. Vooral op de openingsavond, met de corrida, zal het problematisch zijn voor de autobestuurders.”

Alles opsommen wat er in de kermisweek te doen is, is zowat onbegonnen werk. Een ding is niet vermeld en dat is dat er op woensdag 23 augustus om 15 uur gekaatst wordt op parking rechtover de sporthal. Daar gaat de wedstrijd door tussen het organiserende Herleving Brussegem en Grimminge. Naast lopen en kaatsen wordt er ook nog gevist, gewandeld en aan meetschieten gedaan.

Kregen ze promotie door de mooie concerten tijdens de vorige edities of niet, maar feit is dat de Bounce Big Band de kermis nu mag mee openspelen na het openingsconcert van de Koninklijke Muziekmaatschappij Sint-Cecilia. Een goede zet want anders bleef het podium die avond, na de harmonie, toch leeg!

In het A. De Boeckhuis wordt het een drukke bedoening. Van het eerste kermisweekend tot en met de jaarmarkt is er het fotosalon van Fotoclub Merchtem, stelt Geuzeneuze nieuwe bieren voor en verkoopt Heemkring Soetendaelle er een splinternieuw boek “Merchtem in oude postkaarten en digitale foto’s.” Ook de Kring Oud Soldaten van Merchtem gooit op jaarmarktdag de deuren van het museum open!

Wat de optredens betreft is voor elk wat wils. Met Pick Hardo Bros en Domino komen geen onbekenden naar de Varkensmarkt. Op donderdag komt Jo Vally met orkest en op datzelfde moment is er aan de kerk “Merchtem Sjeekt” met drie groepen met een Merchtemse link, een primeur. Vorig jaar werd door Ferm aangekondigd dat de stekker er uitging voor het kermisbal en wat blijkt….het bal in de loods op de Reedijk gaat op de valreep opnieuw door (op zondag 20/8)!

Voor de jaarmarkt op dinsdag worden weer een pak dieren verwacht en bij de paarden zal Jan De Pauw ongetwijfeld zeggen dat er andermaal een recordaantal fokkers zijn ingeschreven. Er is ook goed nieuws voor de hondenliefhebbers op het “plezante beestenfestival” op de Reedijk. De hondenhappening vat aan om 10.30 uur. Ezels, gelieve even te wachten aub! (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk