Kring Oud Soldaten Merchtem ging op bezoek in Bevekom en Borlo

Een mens is nooit te oud om te leren en zij die graag nog wat meer te weten komen over het leger of oorlogen waren deze keer aan het juiste adres met de uitstap van de KOS Merchtem op dinsdag 18 april. In de voormiddag ging het naar het 1ste Wing Historical Centrum in Bevekom.

Door een misverstand aan de ingangspoort van de basis werd de Merchtemse bus op sleeptouw genomen door een verkeerde wagen en kreeg het gezelschap gans het militaire domein te zien, een geluk met een ongeluk zeg maar.

Het historisch centrum (1WHC) werd geopend in februari 1998 en een groep vrijwilligers renoveerde de gebouwen, die hen ter beschikking werden gesteld uit door de luchtmacht. De geschiedenis van de basis is er terug te vinden en buiten kon iedereen kennis maken met tal van er gestationeerde oude vliegtuigen. De Hercules C-130, het pronkstuk, torende boven alles uit. De groepsfoto mislukte want een vijftal, waaronder voorzitter Paul Van Den Eynde, vertoefde op het moment van de klik nog in de buik van het eens zo legendarische werkpaard van de Belgische luchtmacht.

De inwendige mens werd gespijsd in Bierbeek en vervolgens ging het richting Borlo voor een bezoek aan het oorlogsmuseum Winter 1944. Dit privé-initiatief, gelegen op de grens van Limburg en Luik, is een parel voor liefhebbers van memorabilia van WO II en bovendien voor veel mensen nog onbekend.

Er staan meer dan 250 mannequins die taferelen uitbeelden uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij vooral de rol van de vrouwen in de picture wordt geplaatst. Borlo deed dienst als rustpauze voor de Amerikaanse soldaten tijdens het Ardennenoffensief en ook de KOS Merchtem kon er nog even uitblazen. Daarna werd nog een ‚Äúvolledige‚ÄĚ groepsfoto genomen, voor de Amerikaanse Sherman-tank, die prijkt aan de ingang het museum. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk