Gemeente Merchtem past energiefactuur sportclubs bij

Ook voor de sportverenigingen zijn de energiekosten fel gestegen. De afgelopen jaren lagen de gezamenlijke kosten voor de nutsvoorzieningen voor de vaste gebruikers -Baseball Merchtem Cats, Hockey Blue Socks en voetbalclub KHO Wolvertem-Merchtem – op het sportcomplex Dooren rond de 20.000 euro. In 2022 verdubbelde deze kost door de ongezien energieprijzen tot 40.443,50 euro. Daarom heeft het gemeentebestuur beslist om de helft van de kosten op zich te nemen. “Mochten we dat niet gedaan hebben dan zouden de clubs bedreigd zijn in hun voortbestaan,” vertelt schepen van Sport Toon Luypaert.

“We hebben tijdens corona alle verenigingen in Merchtem ondersteund met dubbele subsidies. Hiermee zijn we uniek in Vlaanderen. Mochten we nu niet ingrijpen dan zouden de clubs op het sportcomplex financieel kopje onder gaan en zou die ondersteuning voor niets zijn geweest. Concreet leggen we 20.738,50 euro bij.”

De gemeente Merchtem besliste daarom om éénmalig tussen te komen in de financiering van de energiefactuur. “We hebben met de clubs samengezeten en ze weten dat dit een eenmalige ondersteuning is,” aldus schepen van Sport Toon Luypaert. “En daar blijft het niet bij. Om de energiefactuur volgende jaar te milderen gaan we extra investeren in nog meer maatregelen om energie te besparen. Zo worden alle TL-lampen in het sportcomplex omgevormd naar led-TL’s. Dat zou het elektriciteitsverbruik al met de helft doen dalen. Ook wordt de verwarming nog beter afgeregeld om nog efficiënter te werken.”

Tot slot roept het gemeentebestuur ook alle gebruikers van het sportcomplex op om te trainen op 50% lichtsterkte. Enkel voor wedstrijden mag de ledverlichting van de sportvelden branden op volle sterkte. Want ook op die manier kan er veel bespaard worden. (eb).

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk