Bettina Helewaut hoofdwinnaar van Merchtemse Kiekjes 2023

Vrijdag 24 februari werden de winnaars bekend gemaakt van de Merchtemse Kiekjes 2023. Deze fotowedstrijd was ondertussen al aan de negende editie toe. Ondanks de prijzenpot van 2.125 euro (125 euro voor de winnaar per categorie) namen slechts 20 Merchtemnaren deel en die stuurden samen 174 foto’s in. Er waren die avond evenveel lokale politiekers aanwezig als laureaten van de wedstrijd!

De jury die al die kiekjes bekeek bestond uit Herwin Heyman, ex-leraar fotografie, Jean-Paul Van den Abeel, voorzitter van de Fotoclub Merchtem en cultuurfunctionaris Guido Breckx. “Jureren was hier geen eenvoudige opdracht,” aldus deze laatste. “Er waren veel goede foto’s, maar ze moesten duidelijk op Merchtems grondgebied zijn gemaakt en dus ook bruikbaar voor gemeentelijke publicaties.”

Er waren vijf categorieën: Openbaar Groen, Lente, Wandelen, Landbouw en Monumenten. In de reeks Landbouw ging Linda Paps met de hoofdprijs aan de haal. Lander Vansteene werd tweede voor Bettina Helewaut, Martine De Wolf en Veerle Wauters.

Foto Linda Paps

Bij de lentebeelden werd Valérie Verschave als primus uitgeroepen voor Linda Paps, Petra De Pot, Annelies De Groef, en Lander Vansteene.

Foto Valérie Verschave

Bij de monumenten was de Merchtemse kerk de aantrekkingspool bij uitstek voor de fotografen en ook hier toonde Linda Paps haar talent. Ze klopte alweer Lander Vansteene. Valérie Verschave werd derde voor Wim Vandevelde en Veerle Wauters.

Foto Linda Paps

Bij de wandelfoto’s klopte Bettina Helewaut andere stappers als Linda Paps, Maurits Maerivoet, Martine De Wolf en Ilke Emmerechts.

Foto Bettina Helewaut

Voor de categorie Openbaar Groen dook zowat iedereen het OCMW-park in, maar Guido Dupont stak ze allemaal de loef af. Daarna volgden Veerle Wauters, Petra De Pot, Bettina Helewaut en Annelies De Groef.

Foto Guido Dupont

Tot slot werd ook nog het topwerk van de avond, zeg maar de overall winnaar gekozen. De hieraan verbonden prijs van 250 euro ging naar Bettina Helewaut met een zwart-wit foto van het Hof ten Houte op Dries in Peizegem (zie hieronder). (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk