Merchtemnaar Tom De Leeuw zegeviert in Dakar

Twintigste keer, goeie keer voor Merchtemnaar Tom De Leeuw (50) in de Dakar Rally. Was die eerste zege nu de kers op de taart voor de man van Terlinden? “Uiteraard win je graag zo’n iconische wedstrijd maar zegevieren doe je met een team. Dat was dit keer met de jonge debutant Cédric Feryn – de zoon van Pascal Feryn – en Bjorn Burgelman. Maar het meest trots ben ik nog op mijn palmares want van de 20 deelnames bereikte ik 17 keer de eindmeet en in (Parijs)-Dakar wil dat toch wat zeggen,” aldus Tom, die na een pauze van vier jaar opnieuw achter het stuur kroop en in 2023 waarschijnlijk opnieuw aan de start zal staan. Eens Dakar, altijd Dakar zeker!

Voor het tweede jaar op rij ging de wedstrijd door in Saoedi-Arabië. “De ondergrond maakt voor mij niet uit. Deze keer was het bijna enkel zand en duinen. Wel een verschil met de harde ondergrond in Argentinië. De Classic, is een nevenwedstrijd van de Dakar en pas aan de tweede editie toe. Ook wij koersten twaalf dagen met daartussen één rustdag. De voertuigen dienden minstens twintig jaar oud te zijn. Wij als Feryn Dakar Sportteam vertrokken met een Mercedes vrachtwagen van 1991, een 6×6 type AK2635. Die zware krachtpatser liet ons geen moment in de steek!”

“Cédric Feryn maakte zijn debuut als navigator en Burgelman bekommerde zich om de mechaniek. Dat we alles tot in de puntjes voorbereid hadden gaf de doorslag in de eindafrekening. De eerste ritten verliepen in ons voordeel, de truck gaf geen krimp en op 14 januari kwamen we toeterend over de eindstreep! We gaven zelfs onze teamgenoten Koen Wauters en Pascal Feryn, die deelnamen met een Toyota, het nakijken. We finishten als 8ste in de totaalstand, waren de 1ste 6×6 en de 1ste vrachtwagen! Een geweldig team en met felicitaties van de organisatie er bovenop!” (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk